SEMBANG SANTAI Archives - Dunia Farisya
Browsing Category

SEMBANG SANTAI

SEMBANG SANTAI

3 Resepi Biskut Raya Viral 2017 Anda Wajib Cuba

Jun 17, 2017

3 Resepi Mudah Biskut Raya Viral 2017 Anda Wajib Cuba Assalamualaikum semua.Hari ni dah masuk 22 Ramadhan.Lebih kurang 8 hari sahaja lagi sebelum kita menyambut hari raya yang bakal menjelang tiba.Minggu-minggu terakhir ni semua duk pulun buah kuih raya dekat dapur kan?Hehe.Termasuklah Amni.Curi-curi masa buat kuih raya dengan cik suami.Buat mana yang mampu. Jadi hari ini Amni nak kongsikan dengan semua pembaca 3 resepi kuih raya yang viral dekat Facebook sekarang.Hehe.Mungkin ada yang cakap kuih tu dah legend.Tapi mungkin ada…

Continue Reading

FESYEN SEMBANG SANTAI

Baju Raya Muslimah Moden Yang Cantik Dan Murah Di Scarffeya

May 15, 2017

Baju Raya Muslimah Moden Yang Cantik Dan Murah Di Scarffeya | Tanggal 4 Mei yang lalu Amni dan suami berkesempatan memenuhi undangan ke acara fashion show Scarffeya bertempat di The Glass House.Selain Scarffeya,banyak lagi jenama lain yang turut diperagakan di sana.Tetapi dalam artikel kali ni,Amni nak berkongsi dengan korang semua kemeriahan di majlis tersebut dan koleksi baju kurung moden 2017 yang sangat cantik dari Scarffeya.     Antara koleksi baju raya muslimah dari jenama Scarffeya diperagakan oleh model hebat.  …

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

Apa Itu Insurans?

Apr 17, 2017
apa itu insurans

Apa Itu Insurans? Harini Amni akan sembang mengenai insurans secara mudah dan ringkas.Sebab masih ramai di luar sana yang tak faham apa itu insurans kan?Tapi Amni akan cuba sampaikan apa yang Amni faham secara mudah ye? Insurans adalah satu cara untuk memindahkan risiko dari diri sendiri atau sesebuah syarikat kepada syarikat insurans yang bertauliah.Sekiranya terjadi sebarang kejadian yang tidak diingini kepada diri kita atau syarikat,syarikat insurans yang bertauliah dan dipercayai ini akan membayar pampasan kepada kita mengikut terma dan syarat.…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

Macam Mana Tahu Mengandung?

Apr 12, 2017
alat UPT

Macam Mana Tahu Mengandung? | Alhamdulillah sehingga ke hari ini.Hari ni nak share macam mana Amni tahu Amni mengandung.Hehe. Sebenarnya period Amni regular.Every month memang datang pada tarikh yang sama.Kadang-kadang sahaja lewat sehari dua macam tu.Tetapi kebetulan pada Disember tahun lalu,Amni rasa perubahan lain pada diri Amni.Masa tu memang dah sedar period lewat hampir sebulan.Tapi tak berapa mengharap ada ‘isi’ sebab bulan sebelumnya lewat seminggu tapi datang jugak period.Jadi kali ni macam buat endah tak endah je la. Kawan Yang…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

Cara Untuk Buat Resume Yang Lengkap

Apr 9, 2017

Cara Untuk Buat Resume Yang Lengkap Persedian resume yang lengkap, padat dan kelihatan profesional sangat penting untuk menunjukan anda seorang yang ada karisma dari segi hasil kerja yang anda berikan kepada mereka. Resume yang berbentuk konventional iaitu mempunyai sehingga 3-4 muka surat sudah tidak releven pada dunia IT kini. “Thumbs Up Rule” mengatakan resume yang baik cukup sekadar 1 muka surat dan 2 muka surat maksima jika pengalaman anda kurang dari 10 Tahun. Sebelum anda tahu nak membuat resume, anda…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

10 Soalan Lazim Temuduga Yang Perlu Anda Tahu

Apr 9, 2017

10 Soalan Lazim Temuduga Yang Perlu Anda Tahu Selain menyediakan resume terbaik untuk tatapan para penemuduga,setiap calon harus mempersiapkan diri dengan pengetahuan yang tinggi untuk menjawab soalan-soalan panas dari mereka. Semua orang yang akan melalui sesi temuduga akan menerima soalan-soalan yang di luar jangka daripada bakal majikan ataupun pihak HR. Mengetahui bakal soalan sebelum anda ke sesi temuduga amatlah penting supaya anda tidak β€œblank” apabila ditanya ketika sesi temuduga nanti.   10 soalan temuduga ini boleh dikatakan sebagai soalan ‘Favourite’…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

Duit Dalam Perkahwinan.Satu Keperluan atau Satu ‘Pinggiran’?

Feb 27, 2017

Duit Dalam Perkahwinan.Satu Keperluan atau Satu ‘Pinggiran’? Hari ni masuk 8 bulan saya dan suami berkahwin dan tinggal sebumbung.Malah hari ni genap 3 bulan kandungan saya.Satu tempoh yang masih singkat tetapi mengajar saya banyak erti kehidupan berumahtangga.Jujur saya katakan,kehidupan berumahtangga tidak semudah yang dibayangkan seandainya tiada sikap yang positif seperti bertolak-ansur,tolong-menolong dan saling mempercayai. Pada awal fasa perkahwinan,jujur saya katakan bahawa saya dan suami mempunyai masalah kewangan.Pada ketika itu kami masih merangkak dan masih terkapai-kapai bagaimana cara untuk mencari duit…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

Gambar Kebakaran Di Hosptal Sultanah Aminah Johor Bharu

Oct 25, 2016
gambar-hospital-sultanah-aminah-terbakar-4

Gambar Kebakaran Di Hosptal Sultanah Aminah Johor Bharu Suasana di Hospital Sultanah Aminah,Johor Bharu bertukar cemas selepas sebuah wad unit rawatan rapi (ICU) yang berada di tingkat dua hospital berkenaan terbakar dalam kejadian kira-kira jam 9 pagi ini. Tinjauan Β mendapati kakitangan hospital bergegas menyelamatkan pesakit dan meletakkan di tempat selamat. Sehingga jam 10.45 pagi ini, pasukan bomba masih sedang memadamkan kebakaran, selain terdapat anggota membantu memecahkan cermin bagi memudahkan operasi memadam api. β€ŽDifahamkan ada mangsa yang terperangkap, namun jumlahnya masih…

Continue Reading