MAKANAN Archives - Dunia Farisya
Browsing Category

MAKANAN

MAKANAN TRAVEL

6 Tempat Makan Sedap Dan Wajib Dikunjungi Di Johor

Jun 16, 2017
tempat makan sedap di johor

6 Tempat Makan Sedap Dan Wajib Dikunjungi Di Johor Bila ke sesuatu tempat, mesti kita cari tempat makan yang best dan sedap malah harga murah. Jadi, kali ini Amni kumpulkan beberapa tempat makan yang boleh anda kunjungi bila ke Johor Bahru. Senarai ini diperolehi daripada beberapa bacaan di blog. 1. Tapah Corner. Jika anda mencari tempat makan untuk sarapan, Amni syorkan anda datang ke sini kerana terdapat pelbagai pilihan makanan yang sedap malah harganya sangat murah. Penulis sukakan roti canai,…

Continue Reading

MAKANAN

Resepi Tepung Pelita Moden Paling Mudah

Jun 2, 2017
resepi kuih tepung pelita

Resepi Tepung Pelita Moden Paling Mudah Resepi ni untuk  50-60 biji mengikut saiz acuan Bahan-bahan: Bahagian bawah, Tepung beras 1 cawan Gula 1 cawan Air pandan setengah cawan Air putih 5 cawan Pewarna hijau Cara-caranya: Satukan semua bahan dan kacau sebati.. Lepastu masak atas api. Kacau tanpa henti lebih kurang 15 minit. Bila adunan mula pekat,kecikkan api. Teruskan kacau sampai adunan jadi pekat berkilat dan meletup2.. Tuang dalam acuan semasa masih panas ye.. Bahan utk lapisan atas: 1 cawan tepung…

Continue Reading

MAKANAN

Resepi Semperit Susu Paling Mudah

Jun 2, 2017
semperit susu

Resepi Semperit Susu Paling Mudah Bahan-bahan dan cara sekali: 1.Satukan semua bahan ni dan kacau sebati guna senduk 250 gram butter 1/ 2 cawan susu pekat manis Pewarna kesukaan 2.Masukkan 2 sudu besar menggunung tepung kastard dan kacau lagi. 3.Masukkan pula 4 1/4 cawan tepung jagung (lebih kurang 380 g-400 g) dan uli sampai sebati. 4.Adunan mestilah agak lembut.Kalau keras tambah butter. 5.Terap dan biarkan 20 minit dan bakar.. *Suhu 180* selama 20-25 minit ( hingga masak) Api atas dan…

Continue Reading

MAKANAN

Resepi Kuih Raya Sarang Semut 2017

Jun 2, 2017
kuih sarang semut

Resepi Kuih Raya Sarang Semut 2017 Bahan-bahan: 250 gram butter 100 gram gula halus 350 gram tepung gandum 100 gram tepung kastad 100 gram tepung jagung 1 biji kuning telur gred A 1 sudu teh esen vanilla Coklat rice & paper cup Cara-cara membuat: Pukul butter & gula hingga kembang Masukkan telur & esen vanilla pukul lg Masukkan semua jenis tepung Gaul sebati semua Bentukkan menjadi doh2 kecil kemudian sagat/parut Masukkan dlm paper cup & tabur coklat rice Bakar 170-180…

Continue Reading

MAKANAN

Tempahan Kek Sedap Di Kuala Terengganu

Oct 22, 2016

Tempahan Kek Sedap Di Kuala Terengganu Sebut pasal kek,semua orang pasti suka.Tak kisah la hatta kek pisang sekalipun.Kan?Tapi cara nak buat kek tak semudah yang disangka.Ingat kalau ikut resepi 100% pun belum tentu kek tu menjadi taw.Seni dan kelebihan memasak ni perlu dicungkil.Tapi ada masanya.Hehehe. Pendek kata kalau malas nak buat kek,tempah je terus.Tak mahal mana pun.Lagi senang kerja.Order dan terus sampai depan pintu.Ada satu akak ni,dia buat kek.Bagi Amni dah lama mungkin dia berkecimpung dalam dunia bakeri ni. Ainaz…

Continue Reading

MAKANAN

FIQS Gastronomy Tempat Makan Santai di Selangor

Sep 21, 2015
dessert sedap

FIQS Gastronomy  Tempat Makan Santai di Selangor | Oiiii lama gila tak sembang pasal makanan dalam blog ni.Seriously rindu zaman berblogging rancak dulu-dulu.Bila lah nak aktif balik sembang santai dengan kawan-kawan blogger lain.Rindunya.Sobs T_T Okai.Dah,hari ni nak cerita pasal FIQS Gastronomy  Tempat Makan Santai di Selangor pulak.Mula-mula teringin nak pergi sebab tengok kedai ni keluar dekat jalan-jalan cari makan.Lepas tu tangguh.Kemudian teringat balik bila tengok post dekat instagram Kak Mirah la punya pasai. Masa mula-mula nak cari tu pakai waze,kitorang macam…

Continue Reading

MAKANAN

Pisang Goreng Cheese Coklat Yang Sedap Di Kuala Lumpur

Jan 27, 2015
Pisang Goreng Cheese yang Sedap Di Kuala Lumpur

Pisang Goreng Cheese Coklat Yang Sedap Di Kuala Lumpur | Cerita yang ni pun dah lama saya peram dalam handphone.Sehari demi sehari duk bisik dalam hati konon-konon nak update dekat blog.Tapi sampai ke sudah,hari ni baru berkesempatan nak update dalam blog.Okai.Kali ni saya nak berkongsi mengenai lokasi Pisang Goreng Cheese yang sedap sekitar Kuala Lumpur.Dah banyak tempat saya cuba,tapi kali ni lokasi yang paling sedap saya kongsikan kepada anda semua. Sebelum tu,meh kita layan gambar Pisang Goreng Cheese Coklat ni…

Continue Reading

MAKANAN

Laksa Ikan Sekoq Sedap Di Perak

Jan 26, 2015
Laksa Ikan Sekoq

Laksa Ikan Sekoq Sedap Di Perak | Alhamdulillah.Lega tak terkira bila dah dapat log in blog seperti biasa memandangkan dua hari lepas blog kena suspended sebab bandwith blog over sangat.Penangan trafik dan kunjungan pembaca yang tinggi.Alhamdulillah.Jadi hari ni lama nak sembang pasal cerita lama kita.Cerita masa kunjungan singkat dan pertama saya ke Perak bulan lepas. Semasa kunjungan saya ke Perak bulan lepas,saya dan teman sempat singgah di gerai tepi jalan yang menjual Laksa Ikan Sekoq dan Cendol Bermadu Sedap.Pada mulanya saya…

Continue Reading

MAKANAN TRAVEL

Aiskrim Kelapa Terbaik Di Kelantan

Dec 4, 2014
aiskrim nyior sedap di kota bharu

Aiskrim Kelapa Terbaik Di Kelantan | Hari ni panas membahang gamaknya di Terengganu.InsyaAllah kalau dihidangkan aiskrim kelapa,memang layan habis la kan.Tekak pulak tengah kering,dahaga lagi.Memang cukup pakej.Meleleh air liur tengok aiskrim kelapa ni.Minggu lepas,saya dan adik telah di bawa ke kedai makan yang menjual aiskrim kelapa terbaik di Kelantan oleh kakak ipar along saya iaitu Kak Yah.Hasil survey dan percubaan Kak Yah,Kak Yah cakap kedai ni la yang paling sedap menjual aiskrim kelapa. Saya rasa mungkin ramai lagi yang tak…

Continue Reading