KESIHATAN

Eskayvie Phytax Penyelamat Kaki Puan Zaharah Dari Dipotong

Apr 15, 2021

Kencing manis antara penyakit yang ‘popular’ di kalangan mereka yang berusia 40 tahun dan ke atas. Namun jangan terlalu selesa, memandangkan gaya hidup masyarakat sudah terlalu berlebihan, juga menjadi punca kenapa golongan muda juga mudah terkena kencing manis.

Secara amnya, maksud kencing manis ini merujuk kepada masalah di mana sel badan seseorang itu tidak boleh untuk menggunakan gula yang diperolehi melalui makanan mahupun minuman. Hal ini mengakibatkan kandungan gula tersebut terkumpul dalam saluran darah dan tidak dipecahkan kepada bentuk yang lebih kecil untuk diserap dalam badan. Bagi mengesahkan sama ada anda menghidapi sakit ini, beberapa ujian kesihatan dan pemeriksaan tubuh badan perlu dilakukan kerana selain kencing manis, simptom anda juga boleh disebabkan sakit seperti diabetes insipidus, ketumbuhan pada organ pituitari dan ketidakseimbangan hormon dalam badan.

Simptom diabetes sebenarnya bergantung pada paras kandungan gula dalam darah. Tidak semua orang yang menghidapi kencing manis lebih-lebih lagi diabetes jenis 2 mempunyai simptom-simptom ini pada peringkat awal kerana diabetes jenis 2 merupakan penyakit yang progresif secara perlahan.

6 dari 10 tidak mempunyai simptom apabila mereka didiagnos sebagai diabetes jenis 2. Antara simptom yang sering dialami penghidap diabetes adalah seperti;

 • Luka lambat sembuh
 • Kaki rasa kebas dan panas
 • Cepat letih,lesu dan mengantuk

Mereka juga mengalami simptom lain;

 • kerap buang air kecil, terutamanya waktu malam
  • sering lapar dan dahaga
  • sakit kepala, moody atau panas baran
  • mulut dan bibir yang kering
  • mudah mengalami jangkitan seperti bisul, panau & kayap
  • kabur penglihatan
  • perubahan berat badan samada menaik mendadak ataupun menurun walaupun nafsu makan bertambah
  • gatal-gatal, terutama pada kelamin bahagian luar yang mungkin juga disebabkan oleh jangkitan kulat seperti kurap

Diabetes atau kencing manis sekiranya tidak dikawal akan menimbulkan pelbagai komplikasi kepada badan pesakit.Antara komplikasi yang sering terjadi adalah:

 1. Masalah mata
 2. Retinopati
 3. Katarak
 4. Masalah buah pinggang
 5. Masalah saraf atau kerosakan saraf
 6. Masalah kardiovaskular (jantung) atau strok

Kini sudah terlalu banyak inisiatif ataupun produk yang berjaya membantu mengurangkan simptom dan komplikasi kencing manis.

Eskayvie antara produk yang terbukti berjaya membantu ribuan pengguna di luar sana mengatasi masalah kencing manis mereka. Antara individu yang berjaya dibantu ialah Puan Zaharah yang hampir kehilangan kakinya akibat kencing manis.

Pn Zaharah, suri rumah berusia 57 tahun menampung kehidupan keluarga dengan aktif berniaga. Beliau sangat sibuk ke sana dan ke mari mencari rezeki tanpa menghiraukan keadaan diri demi membesarkan anak-anak yang masih kecil. Kekerapan berjalan terlalu lama menyebabkan kaki beliau mudah melepuh dan akhirnya merebak menjadi luka yang tidak sembuh.

Sikap tidak ambil kisah serta kegemaran terhadap minuman manis terutamanya air berkarbonat menyebabkan bacaan gula darah Pn Zaharah pernah mencecah bacaan yang sangat tinggi iaitu 29mmol/l. Akibatnya, Pn Zaharah terpaksa cucuk insulin setiap hari. Sebenarnya, sudah hampir 30 tahun Pn Zaharah disahkan doktor menghidap kencing manis iaitu ketika berumur 27 tahun.

Mimpi ngeri bermula apabila doktor menyarankan agar kaki kiri dipotong kerana ia telah mengakibatkan luka dari dalam yang tidak kelihatan. Sekiranya dibiarkan, ia akan merebak ke bahagian anggota badan yang lain pula sehingga boleh menyebabkan kematian.Setiap hari perlu buat dressing untuk mencuci luka. Anaklah yang membantu menguruskan Pn Zaharah untuk ke klinik kesihatan kerana beliau sudah tidak boleh hendak menguruskan diri sendiri.

Pn Zaharah tidak pernah percaya kepada suplemen dan langsung tidak mengambil sebarang suplemen bagi menjaga kesihatan. Namun begitu, dalam keadaan yang semakin kritikal, Pn Zaharah tidak ada pilihan lain. Tekad beliau untuk sembuh dan menyelamatkan kaki daripada dipotong menyebabkan Pn Zaharah mula mengambil suplemen Eskayvie Phytax yang disarankan oleh menantunya.

Pn Zaharah sukakan rasa Eskayvie Phytax yang enak. Masam-masam manis seperti buah anggur dan perlu diambil 2-3 cawan dalam sukatan 25ml sehari memandangkan keadaan luka yang sangat teruk.

Tanpa pengetahuan doktor, dan keinginan yang sangat kuat untuk sembuh segera sebelum tarikh kaki hendak dipotong, Pn Zaharah menyapu jus Eskayvie Phytax ke bahagian luka. Melalui ikhtiar terakhir ini, beliau sanggup berbuat apa saja asalkan tidak kehilangan kakinya. Beliau pernah menyaksikan mereka yang telah dipotong anggota kaki mengalami masalah dan sangat menderita dalam meneruskan kehidupan. Itu membuatkan Pn Zaharah tidak mahu melalui nasib yang sama.

Beruntungnya Pn Zaharah kerana mempunyai menantu yang sangat prihatin dan mempunyai pengetahuan asas dalam bidang kesihatan. Testimoni pengguna yang telah berjaya menyelamatkan kaki mereka daripada dipotong telah menguatkan keyakinan Pn Zaharah terhadap gabungan kuasa fitonutrisi semulajadi daripada buah-buahan dan tumbuhan yang ada di dalam Eskayvie Phytax.

Doktor yang merawat sangat terkejut melihat perubahan ketara Pn Zaharah. Kaki yang kehitaman telah menjadi putih bersih dan luka pula semakin kering. Lebih menggembirakan lagi apabila keadaan mata Pn Zaharah juga tidak lagi kabur dan sudah boleh memandu tanpa memakai kaca mata.

Malahan, beliau cukup bertenaga dan aktif melakukan kerja rumah. Mematuhi nasihat doktor, setiap malam sebelum tidur, Pn Zaharah akan memeriksa kaki beliau demi memastikan tiada luka-luka kecil yang boleh mendatangkan masalah yang tidak dijangka.

Harapan Pn Zaharah sangat tinggi agar bacaan gula darah beliau sentiasa terkawal dan berada di bawah 6mmol/l. Doktor juga memberitahu bahawa dos insulin Pn Zaharah sudah boleh dikurangkan kerana keadaan kesihatan yang sangat membanggakan. Pn Zaharah sangat bersyukur kerana kaki beliau tidak perlu dipotong dan dapat menikmati kehidupan yang lebih bererti bersama keluarga.

Atasi masalah kencing manis dengan mengamalkan   Eskayvie Phytax dalam kehidupan seharian anda. Ribuan testimoni terbukti berjaya dibantu oleh Eskayvie.Ikhtiar selagi boleh.InsyAllah pasti ada hasilnya.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Eskayvie Phytax, boleh layari www.eskayvie.com.my .
Anda juga boleh mendapatkan konsultasi dan bimbingan secara PERCUMA selama 14 hari bersama Doktor Perubatan, Nutritionist dan Dietitian di program Kawal Kencing Manis.

Maklumat lanjut mengenai program ini boleh layari www.kawalkencingmanis.com.

Hilangkan kebas, sembuhkan luka dengan cepat dan kembali segar bertenaga dengan Eskayvie Phytax . Layari www.phytax.com.my dan dapatkan sekarang.
BONUS: Konsultasi dan bimbingan PERCUMA selama 14 hari bersama Doktor Perubatan, Nutritionist dan Dietitian di program Kawal Kencing Manis .

Info lanjut, layari www.phytax.com.my
Website: www.kawalkencingmanis.com
Facebook: https://www.facebook.com/eskayviemalaysia/
Instagram : https://instagram.com/eskayviemalaysia

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply