TRAVEL Archives - Dunia Farisya
Browsing Category

TRAVEL

MAKANAN TRAVEL

6 Tempat Makan Sedap Dan Wajib Dikunjungi Di Johor

Jun 16, 2017
tempat makan sedap di johor

6 Tempat Makan Sedap Dan Wajib Dikunjungi Di Johor Bila ke sesuatu tempat, mesti kita cari tempat makan yang best dan sedap malah harga murah. Jadi, kali ini Amni kumpulkan beberapa tempat makan yang boleh anda kunjungi bila ke Johor Bahru. Senarai ini diperolehi daripada beberapa bacaan di blog. 1. Tapah Corner. Jika anda mencari tempat makan untuk sarapan, Amni syorkan anda datang ke sini kerana terdapat pelbagai pilihan makanan yang sedap malah harganya sangat murah. Penulis sukakan roti canai,…

Continue Reading

TRAVEL

10 Tips Untuk Sewa Pangsapuri Pertama

Feb 24, 2017

10 Tips Untuk Sewa Pangsapuri Pertama Jika anda sedang mencari pangsapuri pertama untuk disewa, tidak kira sama ada anda bekerja atau masih belajar, proses pencarian unit yang ideal mungkin tampak sulit pada mulanya. Tip-tip berikut boleh membantu anda untuk mencari dan mengekalkan pangsapuri yang terbaik baik untuk anda dan juga mengelakkan sebarang ‘bencana’. 1. Biar Menang Membeli Pangsapuri baru yang berdekatan dengan pusat bandar memang hartanah yang menarik, tetapi ia biasanya terlalu mahal untuk pembeli rumah pertama. Rumah atas tanah,…

Continue Reading

TRAVEL

Batu Ferringhi Hotels dan 5 Perkara Best Pasal Tempat Ini

Nov 28, 2016
traveloka

Batu Ferringhi Hotels dan 5 Perkara Best Pasal Tempat Ini Assalamualaikum semua pembaca!Hari ni Amni nak kongsi dengan semua mengenai tempat bercuti yang best iaitu Batu Ferringhi,Pulau Pinang.Selepas Pulau Langkawi,Batu Ferringhi juga merupakan lokasi percutian yang menawarkan makanan yang sedap dan menarik. Pulau Pinang merupakan negeri kedua terkecil di Malaysia selepas Perlis. Walaupun negerinya kecil tetapi mempunyai penduduk sehingga 1.5 juta dan tempat-tempat pelancongan di sini pun ada banyak! Bak kata pepatah, kecil-kecil cili padi. Hihi. Ia terkenal dengan kekayaan…

Continue Reading

TRAVEL

The Most Exciting Things in Penang

Aug 2, 2016

The Most Exciting Things in Penang | Even if you have lived in an area all of your life, you still might not have had the chance to see the location through someone else’s eyes. With that same logic, just visiting a place will never be enough to truly get to know it. That’s why when you are thinking about being in an area for an extended period of time, you should absolutely think about living there for a while. And, when you are…

Continue Reading

TRAVEL

Pengalaman Bercuti Di Pulau Langkawi

Aug 1, 2016

Pengalaman Bercuti Di Pulau Langkawi Hai guys!Mood nak menulis di blog dah mai.So kali ni nak share pengalaman Amni bercuti dengan suami ( eh eh eh dah kahwin upenya! ) .Hehe.Alhamdulillah kami selamat diijabkabulkan pada 3 Syawal baru ni. *loved3* so untuk ‘short vacation’ honeymoon kami,Amni pilih Pulau Langkawi sebagai destinasi pilihan. Amni akan cerita secara santai.Apa yang Amni ingat dan apa yang penting sahaja.Sebabnya malas nak cerita meleret,nanti cepat bosan kan. Pengangkutan Best Ke Pulau Langkawi Okai perkara pertama…

Continue Reading

TRAVEL

Trupcotel Penginapan Terbaik Di Bandar Kuala Lumpur

May 16, 2016

Trupcotel Penginapan Terbaik Di Bandar Kuala Lumpur | Dah lama tak menulis di blog.Kesibukan dan masalah kesihatan menghalang saya untuk terus berkongsi dengan semua pembaca.InsyaAllah hari ni Amni akan kongsikan dengan semua pembaca mengenai penginapan terbaik di bandar Kuala Lumpur. Trupcotel mempunyai 7 unit penginapan yang memberikan kemudahan penginapan untuk jangka masa pendek dan panjang kepada rakyat tempatan mahupun pelancong dari luar negara.Penyewa boleh menyewa unit kediaman ini sekurang-kurangnya satu minggu dan tiada bayaran tambahan diperlukan. 7 unit tu.Bukan satu.Jadi dekat…

Continue Reading

TRAVEL

Imbasan Sejarah Malaysia Dengan P1xQuest

Dec 12, 2014
dataran merdeka

Imbasan Sejarah Malaysia Dengan P1xQuest | Please jangan tidur!Ya.Jangan tidur sebab saya bukan nak bercerita pasal sejarah tamadun dunia atau tamadun Melayu dahulu kala.Saya cuma nak berkongsi pengalaman saya menyertai simple explorace with P1 Online Media Associates (P1OMA) minggu lepas.Seriusly,saya pun tak suka sejarah masa sekolah dulu.Tapi sekarang dah besar panjang baru tahu betapa penting dan bernilainya sejarah pada kita. P1xQuest Imbau Kenangan Silam Pada 5 Disember 2014,Jumaat yang lepas,kitorang berkumpul di hadapan bangunan Sultan Abd Samad.Ala yang depan Dataran Merdeka tu.Seawal…

Continue Reading

TRAVEL

Hotel Murah Bawah RM100 Di Kota Bharu,Kelantan

Dec 9, 2014
hotel murah di kota bharu

Hotel Murah Bawah RM100 Di Kota Bharu,Kelantan | Kesinambungan dari artikel percutian singkat saya ke Kota Bharu bulan lepas.Lupa nak cerita pasal hotel tempat saya menginap di Kota Bharu tempoh hari.Kebiasaannya saya tumpang tidur di rumah kakak ipar Along.Tapi kali ni tukar angin sikit nak sewa hotel di tengah-tengah bandar Kota Bharu.Hehe.Ini juga merupakan kali pertama saya belajar cara nak booking hotel.Cuba sesuatu yang baru memang menyeronokkan. Perancangan memang nak cari hotel bawah RM100 di Kota Bharu ni.Memang saya bajet…

Continue Reading

MAKANAN TRAVEL

Aiskrim Kelapa Terbaik Di Kelantan

Dec 4, 2014
aiskrim nyior sedap di kota bharu

Aiskrim Kelapa Terbaik Di Kelantan | Hari ni panas membahang gamaknya di Terengganu.InsyaAllah kalau dihidangkan aiskrim kelapa,memang layan habis la kan.Tekak pulak tengah kering,dahaga lagi.Memang cukup pakej.Meleleh air liur tengok aiskrim kelapa ni.Minggu lepas,saya dan adik telah di bawa ke kedai makan yang menjual aiskrim kelapa terbaik di Kelantan oleh kakak ipar along saya iaitu Kak Yah.Hasil survey dan percubaan Kak Yah,Kak Yah cakap kedai ni la yang paling sedap menjual aiskrim kelapa. Saya rasa mungkin ramai lagi yang tak…

Continue Reading