KESIHATAN PARENTING

Cara Cepat Untuk Hilangkan Parut Chicken Pox

Jul 30, 2018
cara cepat hilangkan parut chicken pox

Cara Cepat Untuk Hilangkan Parut Chicken Pox

Sebut pasal chicken pox,Amni sendiri sebenarnya ingat-ingat lupa Amni dah kena ke belum chicken pox ni.Kalau dah kena masa kecik Alhamdulillah.Tapi kalau belum,aii nebesnya haha.Nak-nak dah beranak satu ni.Nanti kalau Adira tak tahulah macam mana nak handle chicken pox ni..Takut jugak.Bukan apa,sebab parut chicken pox ni,kalau tak jaga dengan betul,boleh kekal sampai ke tua parutnya.

Kalau diikutkan chicken pox ni bukanlah satu penyakit yang serius terutamanya pada kanak-kanak,tetapi jangan dipandang ringan terutamanya terhadap lelaki dewasa.Kalau tak jaga dengan baik parut chicken pox,memang susah nak hilang.Tapi ada cara mudah nak hilangkan chicken pox.Nanti Amni kongsikan dekat bawah.

Apa Itu Chicken Pox?

cara cepat hilangkan parut chicken pox

Gambar menunjukkan parut chicken pox yang berjaya dihilangkan menggunakan kaedah semulajadi.

Chickenpox adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus varicella, dan ia menyebabkan ruam gatal tumbuh di seluruh badan. Virus ini juga adalah penyebab kepada jangkitan kayap. Penyakit chickenpox sangat mudah merebak. Individu yang ada sentuhan langsung dengan mereka yang telah dijangkiti, akan mendapat jangkitan ini.

Menurut Healthline, jangkitan Chickenpox akan berada dalam tubuh badan anda selama 7 hingga 21 hari sebelum gejala ruam dan yang lain-lain berkembang. Korang akan mula menjangkiti orang di sekeliling 48 jam sebelum ruam gatal mula berlaku.

Tanda-tanda lain chickenpox adalah demam, sakit kepala dan hilang selera makan. Satu atau dua hari selepas mengalami gejala-gejala ini, barulah ruam-ruam gatal akan naik di badan bermula di muka dan kulit kepala sebelum merebak ke bahagian dada dan perut dan kemudiannya ke tangan dan bahagian kaki. Ruam ini akan bertukar kepada gelembung air dan akhirnya akan kering dan menjadi kudis.

Paling penting jangan menggaru kawasan kudis tersebut kerana sekiranya digaru ia boleh mendapat jangkitan dan akan meninggalkan kesan parut. Tetapi, bukan mudah untuk tidak menggaru lebih-lebih lagi bila rasa gatal-gatal di bahagian kudis tersebut. Jadi, korang mungkin boleh lakukan perkara berikut :

  • Pastikan kuku tangan anda pendek untuk mengurangkan kerosakan akibat menggaru.
  • Pakai kain kapas halus yang tidak akan  menambah kerengsaan pada kulit anda
  •  Untuk melegakan gatal-gatal, sapu losyen calamine dengan menggunakan bulu kapas (cotton wool) ke kawasan dijangkiti.

Macam Mana Nak Hilangkan Chicken Pox?

Chickenpox berlarutan dalam 7 hingga 14 hari. Losyen calamine dan mandian oatmeal dapat membantu mengurangkan gatal-gatal. Acetaminophen pula boleh digunakan untuk merawat demam.

Kadang-kadang penyakit chickenpox boleh menyebabkan masalah yang serius. Orang dewasa, bayi, remaja, wanita hamil, dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah cenderung untuk mendapat komplikasi akibat jangkitan chickenpox. Mereka mungkin perlu mengambil ubat-ubatan antiviral untuk mengurangkan risiko tersebut.

Tapi dari pemahaman Amni,kena kuatkan sistem antibodi,jaga pemakanan dan makan real food barulah senang nak lawan jangkitan .

Macam Mana Nak Hilangkan Parut Chicken Pox?

Macam-macam cara Amni baca untuk hilangkan parut.Memang dekat luar sana ramai nak tahu cara yang paling berkesan untuk hilangkan parut chicken pox.Yelah,tak lawa lah kalau ada parut kan.

Dekat bawah ni ada beberapa cara mudah untuk hilangkan parut chicken pox.Jom tengok ye.

1. Gunakan gel lidah buaya. Dikatakan lidah buaya boleh mengurangkan kemerahan dan keradangan pada parut dan seterusnya membantu memudarkan parut tersebut.

2. Sapu madu pada parut chickenpox. Madu adalah rawatan Ayurveda semulajadi untuk parut chickenpox di mana ia boleh membantu memudarkan kesan parut. Menurut Ayurvedic Medicine, madu dapat membantu menyembuhkan parut dalam masa tiga hari.

3. Sapu minyak vitamin E pada kawasan parut. Vitamin E sangat bagus untuk kesihatan kulit dan menggalakkan penyembuhan parut yang lebih cepat. Sapuan yang kerap boleh bantu memudarkan parut.

4. Cocoa butter adalah rawatan yang sering digunakan untuk masalah kulit. Sapukan cocoa butter beberapa kali seminggu untuk memudarkan parut dan bintik-bintik chickenpox.

5. Amalkan pemakanan yang kaya dengan vitamin dan mineral seperti Vitamin C, E dan protein untuk membantu pemulihan parut dari dalaman.

6.Cara yang paling mudah,cepat dan berkesan untuk hilangkan parut chicken pox adalah dengan menggunakan JUMEA SCAR GEL.Sekarang dah moden kan.JUMEA SCAR GEL ni memang memudahkan kerja korang.Beli yang dah siap dan tinggal sapu je.Paling best sebab JUMEA SCAR GEL ni boleh diguna seawal umur 3 tahun ke atas taw.

Jom tengok kelebihan dan fungsi JUMEA SCAR GEL ni.

cara paling berkesan hilangkan parut chicken pox

Kandungan Jumea Scar Gel

Onion Extract & Chamomile dengan kandungan Vitamin E yang tinggi.

Kegunaan Jumea Scar Gel

Memudarkan segala macam parut seperti:

💋 Parut jerawat
💋 Chicken pox
💋 Parut luka
💋 Parut kemalangan
💋 Parut gelap
💋 Parut pembedahan

Kelebihan Jumea Scar Gel

✅ Kesan seawal 7 HARI
✅ Sesuai untuk semua jenis kulit (termasuk kulit sensitive)
✅ Tidak melekit
✅ Tidak berminyak
✅ Cepat meresap
✅ Water base
✅ Tidak meleleh dan senang di urus (tidak seperti serum)
✅ Mempunyai COOLING EFFECT
✅ Kaya dengan VITAMIN E semulajadi
✅ LULUS KKM dengan nombor pendaftaran NOT180701426K

Cara Guna Jumea Scar Gel

1. Bersihkan permukaan parut dengan air
2. Keringkan bahagian tersebut
3. Sapukan gel pada bahagian bermasalah dengan lembut
4. Membuat urutan melawan arah jam selama 11 saat
5. Gunakan JUMEA SCAR GEL pada waktu pagi sekali dan malam sekali untuk kesan yang lebih maximum

Testimoni Jumea Scar Gel

Harga Jumea Scar Gel

Harga asal ialah RM90 sahaja. Tetapi untuk dapatkan harga PROMOSI sila hubungi agen sah JUMEA SCAR GEL yang tertera di laman rasmi diorang iaitu di www.jumea.my .

Jadi korang yang malas nak cuba kaedah tradisional,boleh cuba ubat parut yang terbaik ni iaitu JUMEA SCAR GEL ni.InsyaAllah parut chicken pox akan hilang dengan mudah.

Selamat mencuba!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply 5 Petua Berkesan Hilangkan Parut Jerawat Dengan Selamat - Dunia Farisya Jul 30, 2018 at 11:10 PM

    […] Hentikan tabiat memegangnya, memicit jerawat atau mengopek kesan luka jerawat. […]

  • Reply Jumea Scar Gel,Produk Paling Berkesan Dan Selamat Hilangkan Parut Muka Dan Badan - Dunia Farisya Jul 31, 2018 at 12:25 PM

    […] dah kan nak guna produk parut terbaik ni kan?Amni rasa korang dah boleh jatuh cinta lah dengan Jumea Scar Gel […]

  • Reply Gajil Jan 17, 2019 at 2:25 PM

    saya berminat dengan jumea scar gel. macam mana mendapatkannya..
    terima kasih

  • Leave a Reply