SEMBANG SANTAI

Apa yang saya dapat dengan WordPress?

Oct 11, 2013
Rezeki dengan wordpress

Assalamualaikum.

Sejak dua menjak ni ramai yang ajukan soalan kepada FA, apa kelebihan wordpress ni?Jadi FA akan kongsikan apa yang FA dapat sejak FA bertukar ke platform WordPress 17 Julai 2013 yang lalu.

Pelbagai plugin menarik!

Dalam WordPress,kita boleh menambah pelbagai plugin-plugin supaya blog kita lebih menarik dan kelihatan lebih banyak fungsi. Tambahan pula wordpress lebih senang nak di gunakan berbanding blogspot.Memang tak dinafikan dalam blogspot terdapat juga widget-widget yang boleh menggantikan plugin seperti dalam wordpress.Tetapi yang melecehkan FA semasa FA guna blogspot dulu,bila nak masukkan widget-widget ni semua kena bermain dengan coding dan html yang menyerabutkan kepala.Jadi kenapa nak pilih yang susah sedangkan dah ada benda senang kan?Jadi wordpress adalah yang terbaik bagi FA.

Susah ke guna wordpress?

Saya tak reti la nak guna wordpress FA..

Itu antara rungutan yang FA dengar dari seorang kawan blogger yang masih menggunakan platform blogspot.Masa mula-mula bina blog, FA hanya menggunakan blogspot percuma sebagai platform dan penggunaannya tidaklah begitu rumit dan sukar. Tetapi apabila FA buat keputusan untuk semakin serius dalam dunia blogging, FA beranikan diri ambil risiko untuk menggunakan wordpress sebagai platform blog berbayar. Ramai yang kata dan bagi feedback kat FA macam ni:

…buang duit je beli domain,hosting,theme mahal2 tu…alah,pakai je blogspot..

…tak rasa menyesal ke nak ‘buang’ duit untuk menda-menda macam ni?bukan ada faedah pun..

Bgai FA tak salah kalau kita ‘laburkan’ sedikit duit ย kalau kita nak hasil yang ‘banyak’ kan?FA tak pernah menyesal dengan apa yang FA dah buat ni sebab dah dapat pelbagai kesan positif bila FA berada dalam platform WordPress ni.Memang betul kata blogger-blogger lama,kita boleh buat duit dengan blog ni.

Design WordPress lawa ke?

Ramai yang FA dengar dan majoritinya blogger perempuan tak nak bertukar ke WordPress dengan alasan design WordPress tak lawa.Tak ada design bunga-bungaan bagai.Ada la!Contohnya blog Kak Ruby a.k.a Mum-to-be.Klik SINI.Jadi sila betulkan tanggapan dan pemikiran korang yer.Harap maklum ๐Ÿ™‚

All in one SEO

Blogspot tidak mempunyai kemudahan untuk menambah pelbagai fungsi melainkan jika korang pandai dalam penggunaan html atau coding. Jika korang pandai dalam html atau coding, korang boleh ubah bentuk blog korang menjadi lebih menarik dan mungkin boleh menambah nilai dalamย SEO. Tetapi dalam wordpress, All in one SEO plugin sudah tersedia bagi korang dan tidak memerlukan kemahiran coding atau html. Ia cukup mudah dan senang kan?

Alexa rank yang semakin baik

Alhamdulillah,sejak bertukar ke platform WordPress,Alexa rank bagi blog FA semakin baik dan terus baik dari hari ke hari.Jumlah UV sehari pun meningkat dan lebih baik berbanding semasa menggunakan blogspot dulu.Sekarang tengah berusaha untuk ‘mengecilkan’ lagi angka di rank Alexa tu.

Apa yang saya dapat dengan WordPress

Alexa rank 11 Oktober 2013

 

Rezeki dari Nuffnang

Tanpa disangka,hari ketiga FA bertukar ke platform WordPress ni,tetibe tangan gatal nak pergi tengok dashboard Nuffnang.Buat-buat la rajin pergi KLIK dekat Earning.Sekali tengok,satu CPUV campaign dari Nuffnang.Tak ku sangka tak ku duga.errrk!Tapi happy sangat sebab tu first time FA dapat CPUV campaign dari Nuffnang.Alhamdulillah cara kedua untuk buat duit dengan blog. ^_^

Rezeki dengan wordpress

Rezeki dengan wordpress

 

Penggunaan blogspot mungkin terhad kepada tujuan aktiviti berblogging sahaja, tetapi dengan penggunaan wordpress, korang juga boleh menjadikan ia sebuah website untuk syarikat atau e-commerce untuk aktiviti jualan. Ramai golongan professional di luar sana menggunakan platform wordpress dalam tujuan ini.Apa yang FA dapat perhatikan dan buat perbandingan, penggunaan wordpress adalah lebih mudah dan senang serta ia lebih banyak fungsi daripada blogspot

Korang ย boleh tentukan sendiri platform mana yang sesuai untuk korang ย bangunkan sesebuah blog. Tetapi bagi FA yang terbaik adalah platform wordpress dan FA langsung tak menyesal memilih WordPress sebab FA sendiri telah berjaya memperoleh pendapatan dari blog. ^_^ Alhamdulillah.

Wsalam.

You Might Also Like

37 Comments

  • Reply Farzli Oct 11, 2013 at 5:39 PM

    sememangnya terbaekk… wordpress bleh bawak lebih jauh.. thumbs up

  • Reply Tya Salmid Oct 11, 2013 at 6:05 PM

    Thankyou kakak for this info ๐Ÿ™‚ Thankyou banyak bantuu Tya. <3

  • Reply terbaek network Oct 11, 2013 at 6:16 PM

    alhamdulilah semoga berjaya <3

  • Reply nabila biela Oct 11, 2013 at 6:29 PM

    wah….syirah,,,,awk berjaya tarik minat sy balik…hehe

  • Reply KiD Oct 11, 2013 at 8:03 PM

    bestnya pakai wordpress!!!

  • Reply Bahrain Oct 11, 2013 at 10:36 PM

    betul tu, aku setuju, bagi aku penggunaan wordpress lebih senang berbanding blogspot.com

  • Reply Sop Oct 12, 2013 at 1:39 AM

    masih belum bertukar walaupun rasa nak tukar
    mungkin serik masa guna hosting sendiri dulu (utk web dab portal)
    hosting sendiri peratus mendapat serangan hacker tinggi jika tidak selalu update securiti atau version
    dr segi template dan seo mmg WP adalah terbaik ๐Ÿ™‚

    • Reply Farisya Anastasyia Oct 13, 2013 at 1:02 AM

      belajar dari kesilapan.InsyaAllah hasil yg tbaik akan menanti.. ๐Ÿ™‚

  • Reply akubiomed Oct 12, 2013 at 3:34 PM

    Kalau ada modal boleh guna WordPress sebab kos kita tanggung sendiri. Kalau bajet ciput boleh dengan beli nama domain dahulu dengan gunakan blogspot.

  • Reply penaberkala Oct 12, 2013 at 6:43 PM

    plan nk beli domain and hosting sdiri, tp x tau bila la
    asyik bizi je memanjang dgn keje
    adeh

    harap-harap, satu hari nnt akan jadi kenyataan macam FA
    dah makin maju skang
    keep it up ๐Ÿ™‚

    tahniah

  • Reply nadia johari Oct 12, 2013 at 11:19 PM

    kalau boleh akk pun nak..tapi tu la kene kumpul duit dulu..yang ad ani nak buat kawin dulu..hehe..thnks syg berkongsi

    • Reply Farisya Anastasyia Oct 13, 2013 at 12:56 AM

      amin.insyaAllah suatu hari nanti.buatlah migrasi yer ๐Ÿ™‚ nnti nak kwen,jgn lupa jemput syirah taw ๐Ÿ˜€

  • Reply titan Oct 13, 2013 at 5:34 AM

    bila mahu belanja gua nih..cpuv nuffnang tu dah bertingkat-tingkat tu. haha..

  • Reply nannie isa Oct 16, 2013 at 11:43 AM

    FA

    Insyallah WP dapat memebantu…

    Tengah tunggu nie..:)

  • Reply ciklaili.com Oct 17, 2013 at 2:43 AM

    tunggu masa yang sesuai untuk tukar. buat masa ni masih selesa dengan blogspot + domain berbayar. rezeki bฤบog tetap ada. alhamdulillah ๐Ÿ™‚

  • Reply montana Oct 17, 2013 at 11:15 AM

    menarik2..singgah sebentar di sini ๐Ÿ˜‰

  • Reply diana Oct 17, 2013 at 8:41 PM

    memang banyak kelebihan guna wp nih..lagi2 kalau kita serius dalam blogging adalah lebih baik menggunakan wp..

  • Reply BudakHitam Oct 26, 2013 at 1:45 AM

    Sokong wordpress lagi best berbanding blogspot.

  • Reply fauzie Oct 30, 2013 at 8:10 AM

    sebelum pake blog wordpress dulunya aku pengguna blogspot tapi setelah merasakan enaknya pakai wordpress terutama yang selft hosting jadi enggan pakai platform lainnya. wordpress memang best ๐Ÿ™‚

    • Reply Farisya Anastasyia Oct 30, 2013 at 3:43 PM

      betul.FA pun dah jatuh hati sangat dah dgn WP ni.Alhamdulillah. ๐Ÿ™‚

  • Reply nuyun Jan 18, 2014 at 9:22 PM

    sebelum ni pernah ada hosting n berblog ngan wp ni…
    malangnya asyik kena hacked je…
    dah berpaling tadah ke blogspot semula..
    ngan entri ni,tetiba rasa nak rujuk semula ngn wp..hehehe..
    nasib baik talak 1 je.. ๐Ÿ˜‰

    • Reply Farisya Anastasyia Jan 18, 2014 at 9:47 PM

      hehe..byk kelebihan dgn WP ni..cubaan utk hacked sbnrnya tipis..mesti ada yg xkena setting tu ๐Ÿ™‚

  • Reply ada Apr 9, 2014 at 11:02 AM

    nice info

    jom singgah di http://khalifahdimukabumiforever.blogspot.com/

  • Reply saeful Apr 26, 2014 at 1:49 AM

    mcm nk tuka bile baca entry sal wp, tp takut blog rosak. lagi satu x tau mcm mna nak buat hu3

  • Reply Hero Borneo May 3, 2014 at 8:05 AM

    bergantung dengan bajet dan keperluan anda..jika nak serius boleh pergi ke wordpress..jika masih was-was guna sahaja blogspot kerana ia adalah platform terbaik untuk kes trial n error!

  • Reply uhuss Mar 24, 2015 at 9:36 AM

    ingat nak serius blogging sebab nak cover duit.. tahun depan dah potong loan umah! uwaaaa
    tapi traffic sendu jerr….huhuhu

    • Reply admin Mar 24, 2015 at 10:23 AM

      insyaAllah ada rezeki awak dalam dunia blog ni.usaha lebih lagi ๐Ÿ˜‰

    Leave a Reply