SEMBANG SANTAI

Kesihatan:Tips ketika Jerebu

Jun 20, 2013


Dengar cerita kawasan Pontian teruk kena jerebu.Syafakillah buat sahabat-sahabat blogger yang tinggal kat sana taw.Sabar.Ni semua ujian dariNya.Tapi dalam diuji,kesihatan dan nikmat badan ni tetap perlu dijaga dengan baik.Jadi kat sini FA akan kongsikan dengan korang semua macam mana nak jaga kesihatan time jerebu ni.



  • Kurangkan aktiviti outdoor.Banyakkan duduk dirumah.
  • Banyakkan minum air masak sebab seharian kita menhirup udara yang tercemar,jadi kita gantikan dengan air masak untuk memulihkan keadaan.*Yang ni mesti ramai susah nak buat kan?sama la kita..hehehe..
  • Pakai mask muka untuk keselamatan kerana udara yang terkandung ketika jerebu adalah udara kotor yang mengandungi pelbagai jenis bahan kimia berbahaya.
  • Cuci pakaian yang tercemar dengan udara jerebu.Pendek kata baju yang korang guna kena basuh terus.Jangan pakai banyak kali taw!
  • Segera ke klinik berdekatan jika korang mengalami simptom/tanda seperti berikut:
          *Sakit tekak
          *Batuk
          *Lelah
          *Asma
          *Masalah pernafasan
          *Mata berair
          *Gatal-gatal
faham tak?take note semua yang dinyatakan kat atas taw.semua ni penting ^^,
Wsalam.
#kurangkan merokok bagi mereka yang merokok dimusim jerebu macam ni 🙂

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply NurShabrina Jun 20, 2013 at 3:43 PM

    saya share dekat facebook ya ?

  • Leave a Reply