Browsing Category

MAKANAN

MAKANAN

Tempahan Kek Sedap Di Kuala Terengganu

Oct 22, 2016

Tempahan Kek Sedap Di Kuala Terengganu Sebut pasal kek,semua orang pasti suka.Tak kisah la hatta kek pisang sekalipun.Kan?Tapi cara nak buat kek tak semudah yang disangka.Ingat kalau ikut resepi 100% pun belum tentu kek tu menjadi taw.Seni dan kelebihan memasak ni perlu dicungkil.Tapi ada masanya.Hehehe. Pendek kata kalau malas nak buat kek,tempah je terus.Tak mahal mana pun.Lagi senang kerja.Order dan terus sampai depan pintu.Ada satu akak ni,dia buat kek.Bagi Amni dah lama mungkin dia berkecimpung dalam dunia bakeri ni. Ainaz…

Continue Reading

MAKANAN

FIQS Gastronomy Tempat Makan Santai di Selangor

Sep 21, 2015
dessert sedap

FIQS Gastronomy  Tempat Makan Santai di Selangor | Oiiii lama gila tak sembang pasal makanan dalam blog ni.Seriously rindu zaman berblogging rancak dulu-dulu.Bila lah nak aktif balik sembang santai dengan kawan-kawan blogger lain.Rindunya.Sobs T_T Okai.Dah,hari ni nak cerita pasal FIQS Gastronomy  Tempat Makan Santai di Selangor pulak.Mula-mula teringin nak pergi sebab tengok kedai ni keluar dekat jalan-jalan cari makan.Lepas tu tangguh.Kemudian teringat balik bila tengok post dekat instagram Kak Mirah la punya pasai. Masa mula-mula nak cari tu pakai waze,kitorang macam…

Continue Reading

MAKANAN

Pisang Goreng Cheese Coklat Yang Sedap Di Kuala Lumpur

Jan 27, 2015
Pisang Goreng Cheese yang Sedap Di Kuala Lumpur

Pisang Goreng Cheese Coklat Yang Sedap Di Kuala Lumpur | Cerita yang ni pun dah lama saya peram dalam handphone.Sehari demi sehari duk bisik dalam hati konon-konon nak update dekat blog.Tapi sampai ke sudah,hari ni baru berkesempatan nak update dalam blog.Okai.Kali ni saya nak berkongsi mengenai lokasi Pisang Goreng Cheese yang sedap sekitar Kuala Lumpur.Dah banyak tempat saya cuba,tapi kali ni lokasi yang paling sedap saya kongsikan kepada anda semua. Sebelum tu,meh kita layan gambar Pisang Goreng Cheese Coklat ni…

Continue Reading

MAKANAN

Laksa Ikan Sekoq Sedap Di Perak

Jan 26, 2015
Laksa Ikan Sekoq

Laksa Ikan Sekoq Sedap Di Perak | Alhamdulillah.Lega tak terkira bila dah dapat log in blog seperti biasa memandangkan dua hari lepas blog kena suspended sebab bandwith blog over sangat.Penangan trafik dan kunjungan pembaca yang tinggi.Alhamdulillah.Jadi hari ni lama nak sembang pasal cerita lama kita.Cerita masa kunjungan singkat dan pertama saya ke Perak bulan lepas. Semasa kunjungan saya ke Perak bulan lepas,saya dan teman sempat singgah di gerai tepi jalan yang menjual Laksa Ikan Sekoq dan Cendol Bermadu Sedap.Pada mulanya saya…

Continue Reading

MAKANAN TRAVEL

Aiskrim Kelapa Terbaik Di Kelantan

Dec 4, 2014
aiskrim nyior sedap di kota bharu

Aiskrim Kelapa Terbaik Di Kelantan | Hari ni panas membahang gamaknya di Terengganu.InsyaAllah kalau dihidangkan aiskrim kelapa,memang layan habis la kan.Tekak pulak tengah kering,dahaga lagi.Memang cukup pakej.Meleleh air liur tengok aiskrim kelapa ni.Minggu lepas,saya dan adik telah di bawa ke kedai makan yang menjual aiskrim kelapa terbaik di Kelantan oleh kakak ipar along saya iaitu Kak Yah.Hasil survey dan percubaan Kak Yah,Kak Yah cakap kedai ni la yang paling sedap menjual aiskrim kelapa. Saya rasa mungkin ramai lagi yang tak…

Continue Reading

MAKANAN TRAVEL

Kali Pertama Jejak Kaki Ke Kopitiam Kita,Kota Bharu

Nov 29, 2014
SARAPAN PAGI SEDAP DI KOTA BHARU

Kali Pertama Jejak Kaki Ke Kopitiam Kita,Kota Bharu | Hari ni baru sampai rumah dari Kelantan.Percutian singkat sahaja ke Kelantan selama 3 hari 2 malam.Pergi ke sana pun dengan tujuan untuk melawat Along yang sudah bersalin.Tapi sempat jugak untuk tunaikan hajat yang dah lama terbuku di hati.Iaitu untuk pergi makan di Kopitiam Kita.Selepas tengok Ben Ashaari pergi Kopitiam Kita,baru saya tahu kewujudan kedai makan tersebut.Selama saya belajar di Kelantan dahulu,saya sendiri tak pernah tahu pasal kedai makan ni.Hehe. Kopitiam Kita…

Continue Reading

MAKANAN

Cara Goreng Ayam Dan Ikan Dengan Mudah

Nov 19, 2014
cara goreng ayam dengan mudah

Cara Goreng Ayam Dan Ikan Dengan Mudah | Di kala hujan membasahi bumi dengan lebatnya di Terengganu ni,ianya adalah masa yang terbaik untuk tidur sebenarnya.Tapi haissssh!Tolong kawal diri.Jangan nak membuta 24 jam aih.Sampai zuhur ke mana,subuh tang mana.Musim tengkujuh macam ni memang menggoda nafsu untuk tidur memanjang.Kalau ikut nafsu,bantal dan selimut adalah permata di lautan.Tetapi kalau di ikutkan akal,mencari rezeki adalah kerja paling bermakna.Hehe. Bangun tidur,memang confirm korang akan lapar.Ye ke tidak?Sama la macam saya di saat menulis entri ni.Sampaikan tak…

Continue Reading

MAKANAN

Pulut Mangga Sedap Di Kuala Lumpur

Nov 17, 2014
pulut mangga sedap di kuala lumpur

Pulut Mangga Sedap Di Kuala Lumpur | Entri kali ni memang akan buat korang meleleh air sambil menghentakkan jari di atas keyboard komputer.Hehe.Maaf deh.Jangan marah jangan sentap sebab saya dah lama nak kongsi dengan pembaca di mana tempat yang menjual Pulut Mangga yang sedap di area Kuala Lumpur ni. Restoran ni mungkin ramai yang sudah terbiasa.Tapi kalau orang luar mesti tak pernah datang lagi dan belum mengenali secara dekat.Lokasinya bertempat di Suraya Seafood Kampung Baru,Kuala Lumpur.Saya pernah cerita pasal Suraya…

Continue Reading

MAKANAN

Tempat Minum Petang Sedap Di Kuala Terengganu

Oct 14, 2014
kuew tiaw sedap di kuala terengganu

Tempat Minum Petang Sedap Di Kuala Terengganu | Selalunya ramai pengunjung luar mahupun penduduk di sesebuah negeri itu akan mencari lokasi tempat makan yang sedap di negeri mereka.Tetapi jarang sekali kita melihat mereka mencari tempat minum petang yang best.Hari ini saya nak berkongsi mengenai tempat minum petang yang best,sedap dan harganya sangat berpatutan di bandar Kuala Terengganu.Mungkin ramai yang belum tahu kesedapan dan keistimewaan yang ditampilkan oleh lokasi yang bakal saya kongsikan ini. Sumai Hotel Apartment Tempat Minum Petang Yang Sedap…

Continue Reading