Browsing Category

SEMBANG SANTAI

SEMBANG SANTAI

Apa Itu Insurans?

Apr 17, 2017
apa itu insurans

Apa Itu Insurans? Harini Amni akan sembang mengenai insurans secara mudah dan ringkas.Sebab masih ramai di luar sana yang tak faham apa itu insurans kan?Tapi Amni akan cuba sampaikan apa yang Amni faham secara mudah ye? Insurans adalah satu cara untuk memindahkan risiko dari diri sendiri atau sesebuah syarikat kepada syarikat insurans yang bertauliah.Sekiranya terjadi sebarang kejadian yang tidak diingini kepada diri kita atau syarikat,syarikat insurans yang bertauliah dan dipercayai ini akan membayar pampasan kepada kita mengikut terma dan syarat.…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

Macam Mana Tahu Mengandung?

Apr 12, 2017
alat UPT

Macam Mana Tahu Mengandung? | Alhamdulillah sehingga ke hari ini.Hari ni nak share macam mana Amni tahu Amni mengandung.Hehe. Sebenarnya period Amni regular.Every month memang datang pada tarikh yang sama.Kadang-kadang sahaja lewat sehari dua macam tu.Tetapi kebetulan pada Disember tahun lalu,Amni rasa perubahan lain pada diri Amni.Masa tu memang dah sedar period lewat hampir sebulan.Tapi tak berapa mengharap ada ‘isi’ sebab bulan sebelumnya lewat seminggu tapi datang jugak period.Jadi kali ni macam buat endah tak endah je la. Kawan Yang…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

Cara Untuk Buat Resume Yang Lengkap

Apr 9, 2017

Cara Untuk Buat Resume Yang Lengkap Persedian resume yang lengkap, padat dan kelihatan profesional sangat penting untuk menunjukan anda seorang yang ada karisma dari segi hasil kerja yang anda berikan kepada mereka. Resume yang berbentuk konventional iaitu mempunyai sehingga 3-4 muka surat sudah tidak releven pada dunia IT kini. “Thumbs Up Rule” mengatakan resume yang baik cukup sekadar 1 muka surat dan 2 muka surat maksima jika pengalaman anda kurang dari 10 Tahun. Sebelum anda tahu nak membuat resume, anda…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

10 Soalan Lazim Temuduga Yang Perlu Anda Tahu

Apr 9, 2017

10 Soalan Lazim Temuduga Yang Perlu Anda Tahu Selain menyediakan resume terbaik untuk tatapan para penemuduga,setiap calon harus mempersiapkan diri dengan pengetahuan yang tinggi untuk menjawab soalan-soalan panas dari mereka. Semua orang yang akan melalui sesi temuduga akan menerima soalan-soalan yang di luar jangka daripada bakal majikan ataupun pihak HR. Mengetahui bakal soalan sebelum anda ke sesi temuduga amatlah penting supaya anda tidak “blank” apabila ditanya ketika sesi temuduga nanti.   10 soalan temuduga ini boleh dikatakan sebagai soalan ‘Favourite’…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

Duit Dalam Perkahwinan.Satu Keperluan atau Satu ‘Pinggiran’?

Feb 27, 2017

Duit Dalam Perkahwinan.Satu Keperluan atau Satu ‘Pinggiran’? Hari ni masuk 8 bulan saya dan suami berkahwin dan tinggal sebumbung.Malah hari ni genap 3 bulan kandungan saya.Satu tempoh yang masih singkat tetapi mengajar saya banyak erti kehidupan berumahtangga.Jujur saya katakan,kehidupan berumahtangga tidak semudah yang dibayangkan seandainya tiada sikap yang positif seperti bertolak-ansur,tolong-menolong dan saling mempercayai. Pada awal fasa perkahwinan,jujur saya katakan bahawa saya dan suami mempunyai masalah kewangan.Pada ketika itu kami masih merangkak dan masih terkapai-kapai bagaimana cara untuk mencari duit…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

Gambar Kebakaran Di Hosptal Sultanah Aminah Johor Bharu

Oct 25, 2016
gambar-hospital-sultanah-aminah-terbakar-4

Gambar Kebakaran Di Hosptal Sultanah Aminah Johor Bharu Suasana di Hospital Sultanah Aminah,Johor Bharu bertukar cemas selepas sebuah wad unit rawatan rapi (ICU) yang berada di tingkat dua hospital berkenaan terbakar dalam kejadian kira-kira jam 9 pagi ini. Tinjauan  mendapati kakitangan hospital bergegas menyelamatkan pesakit dan meletakkan di tempat selamat. Sehingga jam 10.45 pagi ini, pasukan bomba masih sedang memadamkan kebakaran, selain terdapat anggota membantu memecahkan cermin bagi memudahkan operasi memadam api. ‎Difahamkan ada mangsa yang terperangkap, namun jumlahnya masih…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

RIZQ Islamic School-Sekolah Tahfiz Antarabangsa Pertama Di ASEAN

Oct 17, 2016
sekolah-tahfiz-terbaik-di-selangor

RIZQ Islamic School-Sekolah Tahfiz Antarabangsa Pertama Di ASEAN Hari ni saya nak berkongsi sedikit sebanyak mengenai sebuah sekolah tahfiz di Sungai Ramal,Kajang iaitu RIZQ Islamic School.Bila disebut sekolah tahfiz,pasti korang terbayangkan seorang budak yang memakai jubah,berserban putih dan membimbit sebuah Alquran di tangan.Betul kan?Persepsi sebegitu sering kali menerpa diri tatkala di ajukan perihal sekolah tahfiz.Tapi apa yang membezakan RIZQ Islamic School ini daripada sekolah tahfiz yang lain? Sekolah Islam RIZQ di uruskan oleh RIZQ Educare Snd Bhd dan mendapat kelulusan…

Continue Reading

SEMBANG SANTAI

Dia Photographer ‘Favourite’ Saya!

Sep 29, 2016
gambar-gadis-tepi-pantai-2017

Dia Photographer ‘Favourite’ Saya! Kejap tadi baru scroll facebook.Ternampak sorang photographer ni upload gambar hasil kerja beliau. Dia Nabil Nadir.Hasil kerja dia memang best.Walaupun tak pernah lagi ambil servis photographer dengan dia,tapi saya yakin rata-rata yang mengambil servis dia pasti berpuas hati. Kejap tadi dia upload gambar-gambar gadis pulau pujaan ramai.Siapa tak kenal Elcah dan Engku Sulwani.Gadis comel kegilaan jejaka malaya.Hehe. Erm,nak tengok ke gambar-gambar gadis hot yang diambil oleh beliau? Betul nak tengok? Ok meh saya belanja. Amacam lawa…

Continue Reading