KECANTIKAN

Muka Naik Jerawat Dan Skincare Suggestion Dari Maisarah Mahmud

Jan 22, 2019
skin combination produk apa sesuai

Muka Naik Jerawat Dan Skincare Suggestion Dari Maisarah Mahmud

Assalamualaikum ❤

Baru balik dari Aeon.Sambil shopping barang dapur pakej nak shopping skincare dari drugstore sekali.Dah banyak hari asyik tangguh nak beli sampai muka pun dah banyak hari tak cuci.Teruknyaa -_-

Meh nak share sikit skincare yang Amni beli dekat Watson hari ni.Hampir sejam jugak la bertapa dekat Watson sambil tengok Twitter Maisarah Mahmud tu haha.Gigih kot.

skin combination produk apa sesuai

So ni hasil grab dari Watson tadi.

Produk yang Amni grab tadi Biore Oil Cleanser, Loreal Cleansing Milk, NuTeen Pimple Gel dan toner Aiken Tea Tree Oil.

So semoga rajinlah Amni lepas ni buat double cleansing method semua bagai tu.

Tapi kalau baca dari twitter Mai tu dia cakap Double Cleansing Method tu tak perlu hari-hari pun.Just kalau bila pakai sunblock atau mekap je buat double cleansing . So kalau macam duk rumah je , cuci muka macam biasa pun tak pe.

Total damage untuk setiap produk:

Biore Oil Cleanser: RM 19.44

oil cleanser combination skin

Tadi balik rumah je terus Amni try.Apa yang best dengan Biore Cleansing Oil ni sebab dia tak berminyak dan melekit.Sesuai untuk tanggalkan mascara yang susah nak mati nak tanggal tu.Semua kotoran yang degil dia akan tarik keluar sekali.Whitehead dan blackhead pun dia tarik tadi.Terus rasa licin hidung Amni.Kalau tak,gatal je hidung ni.Cara nak pakai oil cleanser ni senang je.Terus je sapu dekat muka tanpa perlu basahkan muka,Pastu tonyoh la sepuas hati ya satu muka tu.

Review dari Iman Abdul Rahim: https://www.imanabdulrahim.com/2017/08/double-cleansing-method.html

Loreal Cleansing Milk: RM26.62

milk cleanser untuk combination skin

L’oreal Milk Cleansing ni lebih kurang sama fungsi dia macam oil cleanser tadi.Ni penjelasan dari Maisarah Mahmud:

“Cleansing milk diperbuat dari emollients dan oils to digest and dissolve oils and residue on our face.Biore tu pulak cleansing oil.”

So boleh pilih nak pakai cleansing milk atau cleansing oil.Tapi untuk kulit combination, cleansing milk sangat best.

Review Milk Cleanser dari Iman Abdul Rahim : https://www.imanabdulrahim.com/2018/12/skincare-101-first-cleansers.html

Aiken Tea Tree Oil Toner: RM 8.33

toner untuk muka combination

Toner ni sebenarnya terbeli sebab promoter kat situ cakap sesuai dengan muka Amni yang tengah berjerawat ni.Sebelum tu dah grab Hada Labo lotion yang kecik tu.Dah la banyak kot mini size tu.Dalam tangan rembat dua dah,alih2 auntie cina tu suruh pakai Aiken Toner ni sebab katanya sesuai untuk muka berjerawat.Maka jomlah kita tengok macam mana perginya lepas dua tiga kali pakai ni haha.

Review Aiken Tea Tree Oil Toner : https://syfkainawrites.blogspot.com/2018/01/aiken-tea-tree-oil-products-review.html

 

Nuteen Acne Gel: RM 11.90

gel jerawat terbaik

Nuteen Acne Gel ni Amni sempat cuba jugak tadi lepas cuci muka.Masa sapu tu tak ada rasa pape.Tapi few minutes macam tu rasa tegang skit kulit.Tapi rasa gatal-gatal disebabkan jerawat tu terus tak ada dah.So far sampai Amni tulis artikel ni,kulit rasa selesa sangat dah.Kalau tak semalam menggaru je eh muka.Dasar tangan gatal! hahaha

Cara Rawat Muka Berjerawat dari Iman Abdul Rahim : https://www.imanabdulrahim.com/2017/10/how-i-treat-acne-acne-skincare-routine.html

Okeh tu jela nak share.Siapa yang muka berjerawat macam Amni bolehlah try produk-produk kat atas ni.Tapi depends pada skin type jugak ya.

Ok bye!

You Might Also Like

21 Comments

  • Reply Suria Amanda Feb 4, 2019 at 10:49 AM

    Akak setuju…biasanya kalau pembersih muka ni kena tengok ianya sesuai ke tidak dengan kulit muka kita..kalau berlainan dan tak sesuai itu yang jadi sebab ianya tak ok ngan kulit muka dan masalah makin bertambah..akak dulu muka naik pimples lepas buat rawatan kat salon..then tak pernah pergi buat rawatan dh…terus stop, cuci ngan pencuci dari Murad Skincare dan sampai sekarang dah ok..tapi jerawat tu memang akan tetap keluar la..maybe faktor cuaca dan pemakanan..

  • Reply Rawlins GLAM Feb 4, 2019 at 11:02 AM

    Rawlins hari tu pu terjebak membeli ‘barang keperluan’ di Watsons . Tapi sebab 50% off, maka tak terkesan sangat masa membeli tu haha

  • Reply ANNUR Feb 4, 2019 at 11:26 AM

    Biore oil cleanser tu I memang pakai. Tapi malam2 je pakai. Bangun pagi cuci dengan pencuci muka Garn ier biasa je. Memang kulit dah takde whitehead sejak guna oil cleanser biore

  • Reply Halimah Feb 4, 2019 at 5:09 PM

    Biasanya klu nk cuba skincare yg baru dari biasa kita guna mmglah takut risikonya, terpulang pd kulit muka masing2

  • Reply Ayu Rafikah Feb 4, 2019 at 6:40 PM

    Dalam banyak2 barang kat situ pling suka produk biore. Dari zaman remaja mmg guna produk ni. Kena betul dengan jiwa hehe

  • Reply Chrissella Feb 4, 2019 at 10:27 PM

    Sy suka part double cleanser tu. Memang ramai yang guna produk tu & berkesan.

  • Reply Julia Mahir Feb 4, 2019 at 11:50 PM

    Wahh rajin nya beli tiap2 jenis ni. Kita jenis pakai 1 pencuci, dah tu je. Tapi pastu komplen kulit tak cantik kat husband. Hahaha

  • Reply Zharif Azis Feb 5, 2019 at 3:01 AM

    Sekarang nie ramai yg mempraltikkan double cleansing ya. Rata2 tengok tutorial semua buat double cleansing. Especially yg memakai make up yg tebal. Baru diyakini bersih. Loreal cleansing milk tu ramai yg pakai. Ada terbaca bebenang di twitter pasal produk tu

    • Reply Dunia Farisya Feb 19, 2019 at 2:28 AM

      sbnrnya mmg kena buat double cleansing kalau tiap hari pakai sunscreen.sbb sunscreen xboleh dihilangkan dgn mencuci dgn cleanser biasa hhee

  • Reply Mimi Feb 5, 2019 at 9:34 AM

    Muka saya kaan naik jerawat dengan banyak bila time nak peeiod. Selalu akan keluar jerawat di bahahian dahi, dagu dan pipi. Tapi nasib baik ada krim jerawat khas untuk hilangkan kalau derita terseksa rasanya tengok jerawat dekat muka ni. Produk produk yang awka guna ni pun not bad juga kesannya. Ramai jugak yang guna kan

  • Reply Chaza Xiaojie Feb 5, 2019 at 10:23 AM

    Ada juga baca pasal Mai Mahmud punya perkongsian haritu. Baguslah ambil pendekatan untuk jaga muka kita. Cx pon belum lagi berkesempatan nak belek² ntk wajah. Kena kumpul duit lebih mcm ni. Semua benda nak kena beli baru. Hahahah biasalah org tak kerja.

  • Reply Bondachanteq Feb 5, 2019 at 11:10 AM

    Wahhh mcm2 yang dibelinya di watson….skrg ni dgr watson masih ada promosi….boleh juga cuba produk2 yg disyorkan ni….thanks for sharing.

  • Reply Kayathre Feb 5, 2019 at 11:15 AM

    I have acne prone skin too. So, it is very difficult find skincare product suitable for my skin. Still searching for the perfect one.

    • Reply Dunia Farisya Feb 19, 2019 at 2:25 AM

      i see.maybe u kena kuatkan skincare regime dulu sblm guna any product

  • Reply Sunshine Kelly Feb 5, 2019 at 6:56 PM

    Oh yes! the Nuteen Acne Gel memang ok, i pun ada kat rumah. Sometime i have pimples too during the time of the month,. SO standby pimples gel ini je la.

  • Reply JMR Feb 6, 2019 at 1:21 PM

    Org pompuan kl masuk Watson, tak sah kan kl tak sampai sejam 😀 sama mcm wife. Katanya sbb byk item menarik dgn harga berbaloi

    • Reply Dunia Farisya Feb 19, 2019 at 2:24 AM

      hahaha biasalah bang jamar pompuan mmg cpt rambang mata

  • Reply Manfaat garam untuk jerawat Feb 19, 2019 at 12:31 PM

    sangat bermanfaat

  • Leave a Reply