Cuckoo KESIHATAN TIPS

Sembuhkan Selsema Dalam Masa Satu Hari

Sep 21, 2018
sembuhkan selsema dengan cepat

Sembuhkan Selsema Dalam Masa Satu Hari

Assalamualaikum 💕

Semalam Amni selsema.Bangun pagi ni terus sihat dah.Maklumla cuaca sejak dua menjak ni hujan panas hujan panas je manjang.Masa ni jugaklah proses berhibernasi semakin tinggi.Haha.

sembuhkan selsema dengan cepat

Dek kerana cuaca tak menentu ni Amni diserang selsema.Dah lama tak kena selsema taw.Last kena masa pregnantkan Adira exactly masa tu belum pasang penapis udara Cuckoo lagi.

Kemudian sejak pasang penapis udara Cuckoo,memang Amni tak ada kena selsema teruk dah.Jujur Amni cakap,penapis udara Cuckoo ni memang membantu beri kualiti hidup dan kesihatan yang baik jugak untuk Amni.

Kalau korang nak tahu,Amni ni ada resdung yang kuat.Boleh kata dulu everymonth kena buat rawatan  resdung dekat spa.Jenuh wei.Tiap kali lepas rawatan bengkak muka hahaha.Belum kira duit lagi yang habis.

Tambah pulak tiap pagi memang asyik bersin.Resdung punya pasal.Kalau dah bersin tiap pagi,memang tak selesa sangat.Melarat-larat bersinnya tu.Masa asyik berair dan gatal je.Hanya yang ada resdung je yang faham perasaan tu huhu.

Ok so apa Amni buat untuk sembuhkan selsema dalam masa sehari?

Sembuhkan Selsema Dalam Masa Satu Hari

1-Sembuhkan Selsema Dengan Panaskan Badan

Bukan nak suruh korang pergi berjemur tengah panas pun.Cukuplah sekadar pakai baju tebal,seluar panjang,stokin dan berselimutlah kalau korang di rumah.

Tujuan dia nak bagi badan panas dan kahak dan hingus yang membeku di hidung dan salur pernafasan tu mudah keluar.

sembuhkan selsema dengan cepat

 

2-Sembuhkan Selsema Dengan Minum Air Masak

Air masak kena banyak minum.Nak lagi berkesan pastikan air masak korang tu ada mineral yang bagus untuk badan.Macam Amni tak yah risau dah.Air Cuckoo dah ada.Sebab air yang ditapis oleh Cuckoo telah ditapis oleh 6 sistem penapisan air.

sembuhkan selsema dengan cepat

sembuhkan selsema dengan cepat

Jadi tengah-tengah sakit ni tak payah nak sibukkan diri masak air guna cerek dah.Pergi tekan dan minum.Minum sebanyak yang mungkin ya.

Kalau nak kencing,jangan tahan!Pergi je kencing,bagi toksin jahat dalam badan tu keluar.Lagi bagus taw.

3-Sembuhkan Selsema Dengan Makanan Bersup

Sepanjang hari Amni selsema ni,memang tak makan makanan bergoreng,benda-benda sejuk.Memang makan makanan bersup je macam sup ayam,mee sup tujuannya nak panaskan badan dan nak bagi tekak rasa selesa.

sembuhkan selsema dengan cepat

Alhamdulillah memang menjadi sebab tekak Amni pun sakit masa selsema ni,jadi sebab tu makan benda yang lembut-lembut.

Air panas amni tak amik sebab tekak sakit jadi jangan buat tekak makin parah taw.Minum air yang bersuhu bilik je.Macam Amni tak yah risau dah,tekan je Cuckoo hehehe.

4-Sembuhkan Selsema Dengan Buang Hingus

Ya,ada orang suka sedut hingus makin dalam bila time selsema.Kadang tak faham jugak hahaha.

Sebenarnya time selsema,jangan la sedut hingus tu.Tolong buang hingus tu seberapa kerap yang perlu.Tujuan dia tak nak bagi kuman lagi merebak dan salur pernafasan lebih bersih.

Yang ni memang kena rajin buang taw.Barulah selsema cepat sembuh.

sembuhkan selsema dengan cepat

5-Sembuhkan Selsema Dengan Pastikan Udara Sekeliling Bersih

Udara bersih sangat-sangat mainkan peranan taw.Amni perasan sangat sejak Amni pakai penapis udara Cuckoo ni,Amni memang tak bersin dah setiap pagi.

Sebab apa?

Sebab kualiti udara dalam rumah Amni sentiasa dalam keadaan baik.Walaupun rumah betul-betul tepi construction site,kualiti udara dalam rumah still dalam keadaan baik ye dengan adanya Cuckoo ni.

sembuhkan selsema dengan cepat

Amni pakai model C ni dekat rumah.

Tak rugi Amni invest untuk penapis udara dan penapis air Cuckoo.Sebab Amni sedar nak kesihatan yang baik menang kena invest kalau tak nak rasa mahalnya ‘kos’ bila dah jatuh sakit nanti.

Pendek kata,the choice is yours 😊

Ok uols,kalau nak pasang Cuckoo,boleh roger Amni taw sebab Amni pun agen sah Cuckoo.

Sebab Amni sendiri dah pakai,so Amni berani syorkan dekat korang.

Jangan malu jangan segan ya nak whatsapp amni 😊😊

Klik je sini wasap.my/60145121425/AmniNakCuckoo

You Might Also Like

19 Comments

  • Reply Suria Amanda Sep 22, 2018 at 1:07 PM

    Yeah..dh nampak solution lain selain makan ubat..boleh cuba nanti ni..thanks for sharing

  • Reply Qaseh Sep 22, 2018 at 1:37 PM

    Memang tengah selsema jugak ni , tq for tips , boleh cuba sekarang jugak sebab xleh tahan betul bila selsema datang

  • Reply Idayu Sep 22, 2018 at 6:22 PM

    Bagus perkongsian ni. Rupanya ada tips mudah untuk sembuhkn selesema. Nanti boleh try bila selesema mula nak menghinggap.

  • Reply Ayu Rafikah Sep 22, 2018 at 6:49 PM

    Penapis udara mmg penting. Ayu mmg ada satu kt rumah. Mmg berkesan dpt elak selsema terutama anak2

  • Reply Hasif Hamsyari Sep 22, 2018 at 10:13 PM

    Wah bagusnya perkongsian ni. Kadang2 kalau selesama tu semata-mata bergantung pada ubat je. Ni dah tahu trick dia boleh cuba nanti. Terima kasih ya kak!

  • Reply adianiez AIDA Sep 22, 2018 at 11:12 PM

    Aida da setahun dgn king top. Memang beli sebab utk sumber air minum yg bersih.

    • Reply Dunia Farisya Sep 23, 2018 at 11:17 AM

      Alhamdulillah Aida.Next boleh pasang penapis udara pulak

  • Reply Angel Sep 23, 2018 at 5:49 AM

    wow, i am going to try!! my family all are running nose now! eeeeeeeeeee >.< Thank you for the sharing

    • Reply Dunia Farisya Sep 23, 2018 at 11:16 AM

      try taw angel.nanti dah sembuh share dengan amni tawww

  • Reply Kak Su @KakSu Sep 23, 2018 at 10:04 AM

    Kak Su sejak kebelakangan ni sering sangat selsema dan akak memang tak akan makan ubat doktor, so tips2 di atas ni memang sangat membantu. Thanks for sharing dear
    Cara Nak Mulakan Perniagaan Roti Dan Kek Dari Rumah

  • Reply PS Sep 24, 2018 at 11:51 AM

    TQ for tips. Perkongsian yang menarik

  • Reply mawardiyunus Sep 25, 2018 at 1:15 AM

    Dulu masa sebelum buang tonsil selalu jugak demam. tapi skang Alhamdulillah demam susah nak kena. saya sendirimemang xleh dengan udara kotor dan berhabuk. asap rokok pun xleh kena

  • Reply Sarah Amirudin Sep 25, 2018 at 9:15 AM

    Ya Allah kebetualan skrg tgh batuk and selsema. boleh ikut tips tips kt ats tu. thanks for sharing! 🙂

  • Leave a Reply