SEMBANG SANTAI

Istilah Penting Dalam Dunia Blog

Jan 29, 2014
Blogger-Blogger 2014

Istilah Penting Dalam Dunia Blog | Ramai lagi blogger yang tidak tahu mengenai istilah penting yang selalu meniti di bibir blogger-blogger lama.Tak pe,hari ni FA akan kongsi sedikit info mengenai istilah yang selalu disebut-sebut dalam dunia blogger.

 

Blogger
Individu yang menulis dalam sesebuah blog.

 

Blogging
Menulis Blog

 

Niche Blog
Fokus Blog.
Contoh:Blog FA niche beauty dan food.Jadi entri di blog lebih cenderung dan majoriti mengenai beauty dan food .

 

Unique View (UV)
Jumlah view dari satu sumber

 

Pageview (PV)
Jumlah view keseluruhan

Contoh: Si A masuk blog X.Si A akan klik pada 3 entri yang berlainan.
Jadi:
Pageview yang dihasilkan oleh Si A:3
Unique View:1

Secara Amnya,lebih tinggi Uv akan menghasilkan lebih banyak Pageviews.Tapi tinggi Pageviews tidak semestinya akan berikan UV yang tinggi.

Backlinks
Satu pautan/link yang masuk dari satu laman web ke laman web lain.

Search Engine Optimization (SEO)
Satu teknik yang digunakan untuk membantu entri yang ditulis mesra carian enjin dan berada di halaman pertama carian enjin.

Search Engine Result Page (SERP)
Kedudukan dalam enjin carian (pada halaman berapa)

Apa kaitan SEO dengan SERP?Kalau power SEO,powerlah SERP.SEO adalah usaha,SERP adalah hasil.

Keyword
Kata kunci yang menjadi target enjin carian(Google,Bing,Yahoo dan lain-lain)

Entri ini akan diupdate dari semasa ke semasa untuk kemaskini terkini mengenai istilah-istilah yang selalu di sebut dalam dunia blogger.

You Might Also Like

36 Comments

  • Reply farid laham Jan 29, 2014 at 11:05 AM

    bagus tips ni..ramai blogger yang tak tahu lg…huhu kadang2 tu tension jgk bila tnya

  • Reply Azhafizah Jan 29, 2014 at 11:09 AM

    thank fa sudi berkongsi..lately UV agak merundum..huhu..yang keyword kat google,bing,yahoo tu camne pulak ye?kita kena ping entry kat mana↓3 wbe tools tu ke?

  • Reply nabila biela Jan 29, 2014 at 11:14 AM

    thankss…very membantu i….hehehe

  • Reply reezluv Jan 29, 2014 at 11:30 AM

    banyak kalau nak ingat tu..hoho..jargon orang kata..:D

  • Reply Syuhada Jan 29, 2014 at 12:40 PM

    terima kasih diatas perkongsian yang bermanfaat ini. πŸ™‚

  • Reply Aku Penghibur Jan 29, 2014 at 1:58 PM

    terima kasih perkongsianna farisya

  • Reply Cheq Eem Jan 29, 2014 at 2:03 PM

    antara istilah penting untuk blogger baru supaya faham tentang ilmu blogging… jadi bila orang sebut takda lah blur sangat… hehe….

  • Reply wendypua Jan 29, 2014 at 2:34 PM

    yeap! betul!
    banyak bloggers ingat sendiri traffic “tertinggi” padahal pv tu tinggi saja!
    perlu ajar blogger to understand uv & pv!

  • Reply mohdridzwan Jan 29, 2014 at 2:44 PM

    Thanks for the guide. I always heard about those keywords but sometimes also confuse.

  • Reply Liniey Nor Jan 29, 2014 at 2:51 PM

    yg SERP tu LN baru tau ^^

  • Reply faizalpj Jan 29, 2014 at 3:03 PM

    good info

  • Reply Bahrain Jan 29, 2014 at 3:04 PM

    baru tahu UV itu apa.. πŸ™‚

  • Reply fauzie Jan 29, 2014 at 6:19 PM

    Tambah juga, niche blog = blog yang hanya membahas satu topik khusus
    Niche blog sering juga banyak disinggung oleh sebagian besar blogger di blog2 mereka. dulunya sebelum tahu apa niche blog itu akunya binggung dan nggak ngerti …

  • Reply penaberkala Jan 29, 2014 at 10:36 PM

    ringkas, tepat dan padat
    perkongsian info yang terbaikkk
    sama-sama kita improvise blog masing-masing πŸ™‚
    walaupun blog sdiri makin hari makin berhabuk, keh3

  • Reply Karlisa Halim Jan 30, 2014 at 3:25 AM

    Salam
    Tq for sharing,Apapun bagi kami SEM search Engine Marketing sangat penting bagi menjana pendapatan untuk seisi keluarga.

  • Reply akubiomed Jan 30, 2014 at 3:33 PM

    Ada yang menulis mengikut kata hati tanpa memikirkan sangat perkara teknikal. Mereka ini mempunyai follower tegar dan trafik pun mantap.

    • Reply Farisya Anastasyia Jan 30, 2014 at 4:47 PM

      betul.tapi apa bila kita memahami perkara kecil sebeginilah,insyaAllah entri dan blog kita akan berkualiti πŸ™‚

  • Reply kakiblog Jan 31, 2014 at 12:01 AM

    memang terbaik dan amat berguna untuk blogger baru macam saya..

  • Reply Nannie isa Feb 9, 2014 at 2:02 PM

    Hmm.. Ekarang baru faham apa bezanya uv ngan pv

  • Reply yati adam Aug 20, 2014 at 12:13 PM

    tq atas tips yg berguna… insya allah bila dh faham senang nak buat sendiri. sebenarnya kak yati budak baru belajar. selalu buat rujukan kat blog adik2 yg dh mahir. salam perkenalan semua..

    jemputa jalan2 ke blog kak yati yr..

  • Leave a Reply