SEMBANG SANTAI

Tips:Macam mana nak jimatkan minyak kereta?

May 4, 2013





haa.sekarang aku nak bagi tips macam mana nak jimatkan minya kereta..hewhew..walaupun dahku tak ada kereta lagi,tapi kena tahu jugak sebab duduk kat rumah ni hari hari kena jadi driver umi dan abah.hehe

okai!back to the topic!



MEMANDU PADA KELAJUAN YANG SESUAI!
haa..yang ni penting..hehehe..maksud nya disini jangan la korang dari gear 5 turun mendadak ke gear 2.mau nya tak tersedak kereta tuh nanti..haahahahaha..

KURANGKAN BEBANAN KERETA!
ingat!kereta korang bukan kereta sorong!take noted!harap faham πŸ™‚

TEKANAN ANGIN TAYAR YANG BERSESUAIAN!
tayar yang kurang angin menyebabkan bebanan yang lebih dan penggunaan minyak meningkat!

KURANG KELAJUAN!
kajian membuktikan kelajuan pada 90km/j meningkatkan penggunaan minyak sebanyak 10%.

MATIKAN ENJIN KETIKA MENUNGGU SESEORANG!
matikan enjin kereta bagi mengelakkan pembakaran petrol yang membazirkan!

ISI PETROL PADA WAKTU YANG SESUAI!
yang ni last tapi paling penting okai!korang semua kalau nak isi minyak,isilah waktu malam dan awal pagi sebab masa ni adalah masa yang paling sesuai memandangkan masa ini minyak kurang termeuwap ke udara akibat cuaca panas.

ok.moga tips yang diberikan ini membantu korang!
okbai!


You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Isabel Diaz May 5, 2013 at 3:00 AM

    Nice sharing.. Insya Allah dipraktikkan bila ada kereta nanti (^_^)

  • Reply Filzah Azzahra May 5, 2013 at 12:54 PM

    nice tips

  • Reply Ez Bil May 6, 2013 at 3:59 AM

    Huhuhu.. xleh nk ikut lagi tips ni. Lesennyer xder.. ^_^

  • Leave a Reply