SEMBANG SANTAI

Tips Kesihatan:Menghilangkan atau Mengelakkan Jerawat

Apr 14, 2013

*mintak simpang jerawat macam ni -,-*
jerawat oh jerawat!kenapa lau kau suka bertempek kat atas muka nih..haish -.-”
sape yang muka dia ade jerawat cepat angkat kaki *stress sudah dengan jerawat ni*
malam ni nak bagi tips la sedikit kat korang macam mana nak hilangkan atau elakkan jerawat ni even aku pun selalu naik jerawat.tapi nevermind,xsalah kalau aku nak kongsi dengan korang kan?hee..
k.jom tengok,macam mana nak buat! :
1.AMBIL WUDHU’ SEBELUM TIDUR
tip yang ni jarang dan xramai orang buat kan?betol x?so,mulai malam ni,jom pakat buat demi wajah yang tersayang… πŸ™‚
2. BERWUDHU’ SEPANJANG MASA
yang ni kalau korang rasa mampu buat,xmampu,depends la..heee
3.JANGAN STRESS!
haaa..yang paling penting.tak payah nak stress sangat.just be happy even thought banyak sangat masalah dalam kepala.sebab bila korang stress,cas-cas negatif akan mengalir di dalam badan dan inilah yang akan mengakibatkan timbulnya jerawat sebab jerawat tu cas negatif! ^_^
4. REHAT DAN TIDUR YANG CUKUP
pastikan korang tidur dan rehat yang cukup sebab bila badan korang x berehat,means semua salur-salur darah korang jugak tak berehat..huhu..so,please,sayangilah badan anda..

5. JANGAN PICIT JERAWAT!
Elakkan daripada memicit jerawat korang dengan kuku kerana ia akan menyebabkan jerawat menjadi bengkak, merah dan berparut (radang).Sebabnya jugak,kat kuku kita ni banyak sangat kuman dan bakteria yang berkumpul taw.

6. BERDISIPLIN DALAM PENGGUNAAN PENCUCI MUKA DAN UBAT.
haaa..yang ni biasanya perempuan la.suka sangat tukar-tukar pencuci muka.jangan amalkan sikap macam ni sebab nanti bila korang selalu tukar-tukar macam tuh,muka korang pun boleh terkena ‘culture shock’ gak taw.muka korang ni sensitif taw.jangan la bagi dia guna brand-brand yang pelik bagai.just maintain pada satu rand cukuplah.ok!
7.PILIH PENCUCI MUKA YANG SESUAIΒ 
Pastikan pencuci muka korang betul-betul sesuai dengan kulit muka.sebelum tuh,kena pastikan la kulit muka korang ni jenis yang macam mana.berminyak ke,kering ke or else..

8. TANGAN MESTI BERSIH!
Pastikan tangan korang sentiasa bersih kerana jika tangan kotor (mempunyai bakteria), maka ia akan memindahkan bakteria ke muka apabila korang menyentuh muka.

9. KAIN PENGELAP MUKA MESRA ALAM
Pastikan kain pengelap muka korang sentiasa bersih dan lembut.

10. MATAHARI!
Lindungi kulit dari sinar matahari kerana ia akan meransang kulit mengeluarkan lebih banyak sebum sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat.

11. PEMAKANAN
Kurangkan makanan yang pedas, berminyak dan berkalori.so,kalau korang ni penggemar tegar makanan yang macam ni,bawak-bawak lah bertaubat..hewhew..makan makanan yang pedas,berminyak dan berkalori ni xelok jugak sebenarnya untuk jantung korang.ok?sayang diri korang..cegah sebelum terlambat..
12.NAFSU!
Β Elakkan dari membuat atau memikirkan perkara-perkara yang boleh menaikkan ghairah nafsu.

13.MEKAP!
Β Pastikan muka korang benar-benar bersih selepas memakai mekap.jangan nanti balik-balik dari dinner or dating,terus terbongkam tidur atas katil tanpa sempat bersih muka tuh..letih macam mana pun,muka tetap kena jaga.baru vogue mak jemah..ceeawwaaa!hehehe
Last but not least,nasihat aku please,mulai hari ini jagalah pemakanan korang kalau korang betul-betul nak kulit bersih,mulus berseri macam aku nih.hahaha..*eh silap,bukan aku,perasan jap*Β 
yang penting jangan lupa amalkan tips-tips yang aku tulis nih,insyaAllah,jerawat korang akan hilang..amin..Β 
^__^
okbai!

*dapat kulit mulus macam ni xpe dah..hehehe..amin2*

comel kan??^_^
sumber:google

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Alyn Roslan Apr 14, 2013 at 7:11 AM

    wudhu tu penting kan..sentiasa berada dalam keadaan suci..hmm, siti comel..:)

  • Reply Condoriano Apr 14, 2013 at 7:12 AM

    This is a nice tips, any recomended which facial cleaner’s product is the best to use to prevent acne? πŸ˜€

  • Reply nabila biela Apr 14, 2013 at 7:13 AM

    hehe..nice tips=)

  • Reply Nina Maslizza Apr 14, 2013 at 8:26 AM

    huuu…jerawat2..kena slalu basuh muka sebab bacteria punca jerawat..so,wash d bacteria

  • Reply Imprezaawie Apr 14, 2013 at 9:12 PM

    nice info la…terbaik…thanks

  • Reply Lyeen De Syifa Apr 16, 2013 at 8:11 AM

    Lyeen suka tips ni..ehehhe..:)

    Anda DIREVIEW http://dewisyifaindehouse.blogspot.com/2013/04/review-10-blog-terhebat-april-2013.html

  • Leave a Reply