SEMBANG SANTAI

Hanya Allah yang mampu membalasnya Umi….

Aug 8, 2011

Salam Ramadhan Puteri ucapkan pada yang menjengah blog ini tika ini…
Moga Ramadhan kali ini memberi 1001 makna bg diri kita..

Apa yang ingin Puteri kongsikan disini ialah mengenai sebuah kisah benar yang Puteri baru sahaja selesai membaca kesemua 6 bahagiannya.

Ianya mengenai seorang ibu yang benar2 ikhlas,sabar,tawadhuk,tabah dan reda dengan segala ujian yang diberikan kepadanya..

Bila Puteri mula2 membaca tajuk kisah itu,dalam bayangan kepala Puteri cerita ini mesti membosankan.Tapi sangkaan itu ternyata salah..!
Air mata saya mula menitis tanpa disedari sebaik membaca perenggan kedua kisah itu..

Saya teruskan pembacaan saya sehingga ke part 3.Tapi sampai ke part 3,saya tidak mampu meneruskan pembacaan saya lagi..Hati saya menjadi amat sebak.Air mata saya mengalir begitu deras.Saya terbaring di katil saya sambil membayangkan wajah umi saya.Saya tidak mampu meneruskan lagi pembacaan saya sebab saya tak leh kawal diri saya dah..Saya terus masuk tidur dan mula pejam mata perlahan2 sambil bayangan wajah umi di minda saya..

Keesokan harinya di dalam kelas ,saya teringat tentang adik Iqbal.Hati saya mula menjadi sebak kembali.Tapi saya sorokkan kesedihan itu bimbang takut saya xmampu mengawal air mata saya nanti..

Baliknya dari kelas,saya terus landing di atas katil kesayangan dan mula on9 dan sasaran saya adalah blog yang saya baca mengenai adik Iqbal semalam.

Saya sambung pembacaan saya semalam.Sekali lagi..!Air mata saya mengalir lagi..!Ya Allah,Yang Maha Kaya..!

Akhirnya saya telah habiskan kesemua kisah2 adik Iqbal itu.Alhamdulillah..Banyak yang saya dapat hari ni melalui kisah adik Iqbal tuh..

Ibu adik itu bagi saya seorang yg sgt3 tabah..!Saya terfikir sejenak tentang umi saya.,,Tentang diri saya..
Telah banyak yang umi saya lakukan untuk diri saya ..Air mata ini tak henti2 mengalir membasahi pipi saya..:'(

Umi telah banyak berkorban masa,wang ringgit untuk saya..Tapi apa balasan yang telah saya beri untuk Umi??

Umi bagi saya seorang amat kental jiwanya,tabah hatinya..Sabar dalam mendidik anak2nya.Tidak pernah pun umi mengeluh letih dalam memberikan kasih sayang kepada kami ,anak2nya.

Malah umi sentiasa melemparkan senyuman meskipun dirinya penat mencari rezeki.Saya tak tahu adakah saya mampu menjadi setabah umi kelak saya berumah tangga nanti..

Jiwa seorang Ibu begitu signifikan..Sehinggakan saya tidak mampu menyelami apa sebenarnya yang berada di fikiran umi tatkala melihat kami berada di depan matanya..

Saya tidak tahu apa yang akan berlaku pada diri saya sekiranya umi pergi sebelum sempat saya membalas kebaikan dan kasih sayang umi.

Β gh

Saya rasa tidak perlulah saya menulis panjang tetapi tidak ber ‘isi’.Jadi saya harap pembaca sekalian dapat merungkaikan apa yang sebenarnya nak disampaikan oleh saya.

Apa yang saya mampu simpulkan di sini ialah seorang Ibu itu amat mulia di sisi Allah..Kasih sayang seorang ibu kekal dengan kita dan mengalir di dalam jasad kita selama-lamanya..

Hargailah ibu sebelum mereka tiada di mata kita selama-lamanya.

p/s:korang boleh baca mengenai kisah adik Iqbal di link nih..

http://akunaziem.blogspot.com/2011/06/part-1-abang-tunggu-mak-di-syurga-ya.html

Salam Ramadhan.T_T

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply