KECANTIKAN KESIHATAN

8 Cara,Petua dan Tips Mudah Untuk Hamil

Oct 27, 2016
cara-mudah-untuk-hamil

8 Cara,Petua dan Tips  Mudah Untuk Hamil

Cara Cepat Dan Mudah Untuk Hamil

cara-mudah-untuk-hamil

Mahu tahu cara cepat hamil? Sebelum itu, tahu tak apa itu ‘bunting pelamin‘? ‘Bunting pelamin‘ ialah situasi di mana pengantin perempuan disahkan mengandung hanya pada ‘percubaan’ pertama kali setelah sah bernikah sebagai pasangan suami isteri.

Apabila pengantin lelaki berjaya ‘membuntingkan‘ pengantin perempuan, pasti dia akan diusik oleh kawan-kawan lelakinya. Gurauan seperti, “Weh, ‘sharp-shooter’ ni weh” atau “Power, power. Kau memang power! Kurang dalam masa sebulan nih!” selalu bermain di bibir lelaki sambil diiringi gelak yang tidak berhenti-henti. Ini bukan satu ejeken, tetapi lebih kepada satu penghargaan dan ucapan tahniah pada pengantin baru itu.

Kita tinggalkan seketika gurauan tersebut. Mari kita lihat apakah tips-tips agar dapat cepat mengandung.

Tips Mudah Hamil-Jaga Pemakanan Dan Diet

Ini cara cepat hamil yang pertama dan yang paling penting. Diet bukan sampai tidak makan langsung. Nanti ada pula yang kata, “Aku gemuk pun boleh mengandung apa!”. Itu rezeki namanya.

Apa yang ingin ditekankan, pastikan makan makanan yang berkhasiat. Jangan pula melantak macam masa bujang dahulu. BMI itu penting, bukannya berat badan.

tips-untuk-hamil-dengan-mudah

Bagaimana dengan supplement? Mesti selalu dengar tentang asid folik bukan? Mengikut saranan doktor, sesiapa yang ingin mengandung kena makan ‘folic acid‘ untuk kesuburan. Selain itu, kena makan makanan berkhasiat.

Cakap memang senang bukan? Namun, mahu melakukannya cukup payah. Kena amalkan gaya hidup bersukan untuk badan kekal cergas.

Tips Mudah Hamil-Makan Vitamin

Cara cepat hamil yang kedua ialah berkenaan makanan tambahan atau supplement. Badan perlukan nutrien. Lihat senarai vitamin ini yang dapat meningkatkan kesuburan dan memudahkan untuk ‘conceive’:

  • Vitamin E
  • Zinc
  • Copper
  • Panthothenic acid
  • Potassium
  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin D
  • Thiamin B6
  • Riboflavin
  • Niacin

cara-mudah-hamil

Fuh, banyaknya kan? Kalau ada duit lebih, boleh beli di farmasi. Jika tidak, cari buah-buahan dan makanan lain yang mengandungi nutrien tersebut. Untuk pil herba, sila rujuk pada yang pakar juga. Jangan makan sebarangan.

Tips Mudah Hamil-Berat Badan Yang Ideal

Mungkin ada yang kurang setuju. Siap ada yang kata, “Eleh, si Liza (bukan nama sebenar) tu, gemuk je aku tengok. Tapi, tiap-tiap tahun sorang. Aku ni biasa-biasa je, tapi susahnya nak mengandung”. Benar, ia rezeki dari Allah. Namun tidak salah kita mencuba bukan? Lihat semula point yang nombor satu di atas.

petua-mudah-hamilpetua-mudah-hamil

Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, ‘overweight‘ atau lebih teruk lagi ‘obese‘, mulakan senaman untuk mengurangkan berat badan. Ini kerana, risiko orang yang ‘overweight‘ ialah terdedah kepada darah tinggi dan kencing manis. Jika semasa mengandung mempunyai ‘high blood pressure‘ dan ‘diabetes‘ banyak komplikasi yang tidak baik bakal menanti. Mari kita amalkan gaya hidup sihat. Sentiasa pantau Body Mass Index (BMI) untuk mengetahui tahap ‘obesiti‘.

Tips Mudah Hamil-Detoks Badan

Ini antara cara cepat hamil yang jarang kita dengar. Toksin dalam badan yang tinggi tidak elok untuk badan kita. Ada banyak produk di luar sana yang dapat membantu kita nyah-toksin dalam badan. Perlu diingat, jangan beli semberono sahaja, lebih-lebih lagi dari penjual Multi Level Marketing (MLM) yang mahu melariskan produk mereka sahaja.

Luangkan masa melawat farmasi berdekatan untuk mendapat khidmat nasihat dari yang pakar. Jumpa ‘dietitian’ untuk memberi pandangan yang boleh membantu kita. Elakkan mendengar nasihat kawan-kawan dan percaya sepenuhnya.

Cara Mudah Untuk Hamil-Lakukan Hubungan Intim Sekerap Mungkin

Sudah bergelar suami isteri, apa nak malu? Bukannya orang lain, pasangan sendiri yang halal kan? Buangkan sikap malu ‘meminta‘. Berterus terang dengan pasangan adalah lebih baik. Nikmati hubungan kelamin tersebut, bukan sekadar untuk mendapat anak sahaja.

Cara Mudah Untuk Hamil-Kenal Pasti Waktu Subur atau Ovulasi

Ini adalah fakta yang sangat penting. Ramai yang ambil ringan tentang perkara ini. Ada yang sudah ada anak pertama, tetapi sukar untuk mendapat anak kedua. Untuk mengelakkan kekecewaan, belajar cara membaca waktu ovulasi. Kenali diri sendiri. Kami tidak dapat menceritakannya disini kerana ovulasi setiap wanita adalah berlainan.

Jika kena masanya, dengan sperma yang sihat akan bercantum dengan ovum yang berovulasi. Jom ambil sedikit masa untuk belajar. Jika ingin mengandung, kena belajar ilmu dan cara cepat hamil. Jangan main hentam keromo sahaja, dah selepas itu mengadu masih tidak hamil.

Untuk kira waktu subur, boleh guna Kalkulator Ovulasi kami. Boleh juga Google “Ovulation Calendar Tool” untuk maklumat lebih lanjut. Ingatan sekali lagi, ketahui diri sendiri. Pelajari kitaran haid atau ‘period’ untuk waktu yang tepat.

Cara Mudah Untuk Hamil-Guna Miss V Perfume Sebagai Pencuci Faraj Anda

Ya.Guna Miss V Perfume.Ramai wanita mengambil mudah mengenai penjagaan bahagian intim dia.Bahkan mereka ini hanya tahu ‘sedap-sedap’ sahaja tanpa mengambil kira kebersihan dan permasalahan Miss V mereka.

miss-v-perfume-molly

Kebanyakan wanita yang mengalami masalah keputihan mempunyai masalah untuk hamil.Dengan penggunaan Miss V Perfume,bukan sahaja masalah keputihan boleh di atasi,bahkan Miss V juga akan berbau wangi.Barulah Abang sayangg.Abang nak ‘sedap-sedap’ dengan kita pun selesa.

miss-v-perfume-molly

Jangan pandang remeh masalah keputihan ni.Ianya bukan perkara normal bagi seorang wanita.Alhamdulillah dengan penggunaan Miss V Perfume sudah ada beberapa orang yang berjaya hamil.Dengan usaha menjaga bahagian intim kita melalui penggunaan Miss V Perfume insyaAllah ada rezeki untuk hamil.Nak tahu lebih lanjut apa itu Miss V Perfume?Baca SINI.

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Semak Saman Oct 27, 2016 at 11:05 AM

    info yang sangat berguna…

  • Reply Box Bayi Oct 30, 2016 at 1:17 AM

    Makasih sudah berbagi ilmunya cik, mau aku bagikan tipsnya nih..

  • Reply esemakan Nov 1, 2016 at 10:35 AM

    Isteri2 dan suami2 wajib tahu ni…

  • Reply LangitBiru Nov 12, 2016 at 6:11 PM

    Memang petua yang sgt berguna bagi mereka yg ingin utk berhamil. Terumatanya petua Makan Vitamin yg merupakan sesuatu yg penting utk wanita pastikan mereka dapat khasiat yg mencukupi utk tubuh yg sihat utk hamil.

  • Reply muwasaun niam Nov 12, 2016 at 8:05 PM

    istri dan suami yang sholekhah harus segera tau tentang tips ini. yuk ikuti tips tersebut

  • Reply Malaysia Sentral Nov 18, 2016 at 3:14 PM

    tips yang sangat berguna dan bermanfaat untuk semua

  • Leave a Reply