MAKANAN

Cara Goreng Ayam Dan Ikan Dengan Mudah

Nov 19, 2014
cara goreng ayam dengan mudah

Cara Goreng Ayam Dan Ikan Dengan MudahΒ | Di kala hujan membasahi bumi dengan lebatnya di Terengganu ni,ianya adalah masa yang terbaik untuk tidur sebenarnya.Tapi haissssh!Tolong kawal diri.Jangan nak membuta 24 jam aih.Sampai zuhur ke mana,subuh tang mana.Musim tengkujuh macam ni memang menggoda nafsu untuk tidur memanjang.Kalau ikut nafsu,bantal dan selimut adalah permata di lautan.Tetapi kalau di ikutkan akal,mencari rezeki adalah kerja paling bermakna.Hehe.

Bangun tidur,memang confirm korang akan lapar.Ye ke tidak?Sama la macam saya di saat menulis entri ni.Sampaikan tak tahu lagu apa dah yang bermain dalam perut ni.

Tapi disebabkan keadaan cuaca yang lembap dan sangat sayu,malas pulak nak masak lebih-lebih.Masak yang paling mudah je.

Nasi putih+Kicap+Ayam goreng panas.

Terliur ke tidak?Hehe.Bukan susah pun abang kakak oi.Sekarang pelbagai jenis rempah sudah terjual di luar sana.Bukan setakat rempah ayam madu sahaja taw.Rempah untuk goreng ayam dan ikan dengan mudah dan cepat pun ada jugak taw.

rempah ayam goreng yang sedap rempah ayam yang sedap

Inilah dia rempah untuk goreng ayam,ikan dan sotong dengan mudah.Saya tahu ramai lagi sebenarnya kakak dan abang-abang yan tak tahu nak buat sukatan kunyit dan garam untuk goreng ikan atau ayam kan?Hehe.Sama la saya dulu-dulu.Benda biasa,tapi setidaknya kena la belajar supaya kita tahu.Tapi sekarang tiada lagi masalah.

Orang yang tak pandai apa sekalipun pasal memasak ni,pun boleh pandai kalau menggunakan rempah goreng serbaguna jenama SPICY FISH ni.Cara nak guna pun dah disediakan di bahagian belakang paket rempah.Lagi mudah kan?Hehe

rempah ikan goreng yang sedap dan mudah

Serius memang mudah sangat-sangat.Korang cuma perlu taburkan rempah tu dan gaul dengan ayam atau ikan yang korang nak goreng nanti.Perap la dalam 1/2 jam hingga ke satu jam.Lepas tu dah boleh goreng macam biasa.Hati-hati dengan percikan syahdu minyak tu nanti.Eh.Haha

cara goreng ayam dengan mudah

Inilah hasilnya.Hehe.Dah sedia untuk dimakan nasi panas dengan kicap dan telur goreng.Memang menyentap time sejuk hujan macam ni kan.Hehe.

Mesti nak tahu mana nak beli rempah ni kan?

Dah,pergi order dan borong banyak-banyak buat stok untuk musim hujan ni.Hehe

Maklumat lanjut:

Farid Laham Network (SA 028 7750-M)

Msj/Call/Whatsapp:013-205 8902

Selamat Mencuba!

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply Calrase Patrick Nov 19, 2014 at 12:11 PM

    wah nak pergi goreng ayam juga…

    • Reply admin Nov 19, 2014 at 12:27 PM

      Pergilah.Syok makan panas time hujan macam ni.HEhe

  • Reply Zul Nov 20, 2014 at 9:50 AM

    kebetulan…ada jgk nak cite psl ayam goreng ni,….best2…rantau pnjang klang rupanya..igt trg..jauh tu..

  • Reply Azhafizah Md Nor Nov 21, 2014 at 10:33 AM

    ni yang sama perencah ayam madu tu ye? marinate dengan apapun sedap kan..mudah kerja memasak

  • Reply maria Nov 21, 2014 at 2:06 PM

    memang nampak rangup ayam tu..
    mesti sedap makan panas2 ni..

  • Reply emalinmohd Nov 25, 2014 at 12:17 AM

    Macam sedap and macam senang je tu…

  • Reply Adam Nov 28, 2014 at 12:50 AM

    Seleranya tengok. Memang nampak macam ayam goreng berempah pasar malam tuuu.

    • Reply admin Nov 29, 2014 at 11:18 AM

      Hehe.Sedap kan?Belilah satu buat bekal kat rumah.Mana tahu tengah2 x de idea nak masak,terus guna rempah ni.Mudah dan cepat :)

  • Reply kakipromo Dec 1, 2014 at 8:37 PM

    nampak sedap ayam goreng cara ni

  • Leave a Reply